Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπεγράφησαν στο Πεκίνο και θα αρχίσουν να «τρέχουν» άμεσα, όπως είπε στην ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνας, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και υπογράμμισε:

«Πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικό κόμβο του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι έναν από τους πιο κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου. Και σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων παραβρέθηκε και ο δημάρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλη, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα.

Ο ίδιος θα πραγματοποιήσει μαζί με αντιπροσωπεία του δήμου, που επίσης βρίσκεται στην Κίνα, συναντήσεις με αξιωματούχους στο Πεκίνο, προκειμένου να συζητηθούν ενδεχόμενες συνέργειες και επενδυτικές προοπτικές για την πόλη του Πειραιά.

Η Αθήνα και το Πεκίνο πρέπει να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά σε σημαντικό διεθνή κόμβο μεταφόρτωσης, τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κίνας στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρας, στο Πεκίνο.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κίνας έκανε λόγο για νέο δυναμισμό στην παραδοσιακή φιλία και συνεργασία των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών πρέπει να είναι «βαθιά και σταθερή», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως σημειώνει το Reuters.

Ακόμη, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά σε σημαντικό διεθνή κόμβο μεταφόρτωσης και βασικό τμήμα του νέου δρόμουτου μεταξιού, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.