Στην εκτίμηση - παραδοχή ότι μπορούν να διατεθούν 9 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού και θεματικού περιεχομένου συν 2 εάν η ΕΡΤ αξιοποιήσει τους πολυπλέκτες, προέβησαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το ΕΣΡ των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. 

Τόσο ο πρόεδρος της Αρχής Αθ. Κουτρομάνος και ο αντιπρόεδρος Ρ. Μορώνης επικαλέστηκαν για την καθυστέρηση που υπάρχει νομικά κενά και τεχνικά προβλήματα, που πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου το ΕΣΡ να είναι σε θέση να προκηρύξει τον διαγωνισμό.

Μετά τη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης επέμεινε ότι η προκήρυξη και ο διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, ενώ σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών όρισε το εν λόγω διάστημα σε δύο με τρείς μήνες.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι ο οριστικός αριθμός θα αποτελέσει προϊόν «συμβιβασμού» μεταξύ του ΕΣΡ και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο και το κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν για την ανάγκη διεξαγωγής διαγωνισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από όλες τις πλευρές κατατέθηκε ευθέως η διάθεση να τελειώνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Άλλωστε το ΣτΕ με την πρόσφατη απόφαση του ήταν σαφές ότι θα πρέπει να τελειώσει αυτό το καθεστώς».

Έντονα πάντως αντέδρασαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στην αποστροφή Παππά περί ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των μελών του Ραδιοτηλεοπτικού, εάν δεν προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας μίλησε για απειλή προς τα μέλη του ΕΣΡ, ενώ ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «καθεστώς Βόρειας Κορέας που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση».