Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για το χρέος, με στόχο να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει απόφαση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Όπως είπε, με τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος ανοίγει ο δρόμος για τη υπαγωγή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς εάν θα επιχειρηθεί δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, απάντησε πως θα επιχειρηθεί, ωστόσο, δεν προσδιόρισε χρονικά πότε θα συμβεί, σημειώνοντας την ανάγκη να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από τις αγορές και όχι από τον επίσημο φορέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η συμφωνία που αποφασίστηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών με αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι βιώσιμη και ισορροπημένη και τόνισε ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, εφόσον δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος. Ερωτηθείς για το πότε θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, είπε ότι ο στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως τις 18 Μαϊου και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα που να καθυστερεί την ψήφισή του.

Ο κ. Τζανακόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου για το 2017 και το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, πως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών θα διαψεύσουν τις σημερινές δυσμενείς προβλέψεις τις Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν θέσει ως στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία έως τις 22 Μαΐου, με ενδεχόμενη ολιγοήμερη παράταση για να κλειδώσει και το χρέος, και αυτό είναι το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση», τόνισε.

Επανέλαβε, δε, πως παρά τα δημοσιεύματα στον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο, ακόμη δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις, ούτε για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ούτε για τη χρονική διάρκειά τους.

Για τη διαρροή αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Τύπο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι κακώς διέρρευσαν, γιατί έτσι δίνεται η δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, και κάλεσε τη δικαιοσύνη να προστατεύσει τον εαυτό της.

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν σε συνταξιοδοτικά θέματα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ληφθούν υπόψιν τις παρατηρήσεις που έχει κάνει, ανέφερε, ωστόσο η γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα επηρεάσει τον οδικό χάρτη για την αξιολόγηση.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρέωσε χαιρεκακία στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το σχόλιο που έκανε και υπογράμμισε: «Με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν δικαιώνει τους συμβασιούχους, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από τους δήμους, που αρνούνται από την πλευρά τους να καταβάλλουν τα χρήματα».

Όπως πρόσθεσε, υπάρχει νομική βάση για την πληρωμή των δεδουλευμένων. «Θα αξιοποιήσουμε ως κυβέρνηση ό,τι δυνατότητα έχουμε για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι χωρίς καθυστερήσεις», τόνισε, ενώ άφησε αιχμές για το προηγούμενο πολιτικό-πελατειακό σύστημα που τους κατέστησε ομήρους. «Η δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της από τις προσπάθειες πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιήσουν τις αποφάσεις της και αυτό αφορά το σύνολο της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι θα δει τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ερωτηθείς εάν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δπλωματικές επαφές, ωστόσο ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» η συνάντηση των δύο ανδρών.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ εάν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι αν και δεν έχει προγραμματιστεί «δεν μπορώ να το αποκλείσω».πίσης, ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σύντομα επικοινωνία με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Σαββίδη, με αιχμή τροπολογία που διέγραφε πρόστιμα από λαθρεμπόριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Εξηγήσαμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε να κάνει με καλόπιστους επενδυτές, δεν διαγράφηκαν ποτέ πρόστιμα με αυτή την τροπολογία, αφορά εκείνους που παίρνουν την πρωτοβουλία να επενδύσουν στην Ελλάδα». Για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, επισήμανε: «Στην αρχή μάς κατηγόρησαν ότι η τροπολογία ήταν φωτογραφική και εν συνεχεία ότι δεν ήταν αρκούντως φωτογραφική».

Τέλος, σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΝΔ για τη Βενεζουέλα, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευση και ενός κράτους είναι κρίσιμη, αλλά όχι σοβαρή». Επίσης, κατηγόρισε τη ΝΔ ότι έχει στήσει ένα τερατούργημα, επειδή έχει καταρρεύσει το αφήγημά της.