Τους υπουργούς Τσακαλώτο και Παπαδημητρίου για τις θεαματικές κυβιστήσεις τους, βγάζει στη σέντρα η Νέα Δημοκρατία στον απόηχο της συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζει τέταρτο μνημόνιο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου επικαλούμενος την δήλωση που είχε κάνει στο παρελθόν για το αφορολόγητο. "Αν πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ εγώ θα πάω στο Μαξίμου και θα παραιτηθώ στον Τσίπρα" είχε απειλήσει ο κ.Τσακαλώτος. "Μετά θα πάω στη Βουλή και θα καταψηφίσω" τόνισε.

Τελικά έπεσε το αφορολόγητο στα 8.836 ευρώ. Οχι μόνο πήγε τη ρύθμιση στη Βουλή αλλά την υπερψήφισε κιόλας. Τώρα που η μείωση είναι κατακόρυφη και το αφορολόγητο κατρακυλάει στα 5.681 χτυπώντας κυρίως τους αδύναμους, είναι δύσκολο  ο έχων αριστερές καταβολές κ.Τσακαλώτος να αποφύγει τη σκληρή κριτική. «Δεν μπορώ παρά να θυμίσω την υπόσχεση του κυρίου υπουργού των Οικονομικών σε αυτή την αίθουσα, σε αυτό το Σώμα, ότι θα παραιτηθεί και δεν θα φέρει τέτοιες ρυθμίσεις" δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. "Αναμένω λοιπόν να τηρηθεί αυτό το οποίο ελέχθη" τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έβαλε στο στόχαστρο του τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου για τη δήλωση του που αφορούσε μια ενδεχόμενη ρύθμιση για τις περιοχές που θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά 30 Κυριακές το χρόνο. "Φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και την Αμερική" δήλωσε ο κ.Παπαδημητρίου. "Άρα, μπορούμε να το δούμε ως εκσυγχρονισμό" συνέχισε κάνοντας στροφή 180 μοιρών. "Ολα τα κάνουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολιτική επιβίωση τους" ήταν το σχόλιο του Κ.Χατζηδάκη.

Η Πειραιώς θεωρεί ότι η κυβίστηση - κοινώς κωλοτούμπα -αποτελεί σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. "Από εκεί που έσκιζαν τα μνημόνια έφεραν το τρίτο και τώρα το τέταρτο" τονίζει υψηλόβαθμη κομματική πηγή. "Είπαν ναι σε όλα."Ολα για την καρέκλα"..

Την ίδια στιγμή η ΝΔ προχωράει και στην αποδόμηση των αντίμετρων. "Τα υποτιθέμενα αντίμετρά τους είναι ο φερετζές ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων" δήλωσε ο εκπρόσωπος Βασίλης Κικίλιας. "Τα πλεονάσματα ύψους 5,5% που θα χρειαστούν για τα αντίμετρά τους, είναι ένας άπιαστος, σκληρά φορομπηχτικός στόχος, που αν τον έπιαναν θα διέλυαν πλήρως ό,τι απέμεινε από την ελληνική κοινωνία" συνέχισε. "Γι’ αυτό δεν ψηφίζουμε τα ψεύτο - αντίμετρα. Θα ήταν σα να συμφωνούμε στα σκληρά μέτρα λιτότητας".