Με στόχο τη ρύθμιση του χρέους, αλλά κυρίως να κερδίσει τις εντυπώσεις των δανειστών, ψηφίζοντας τα νέα μέτρα το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινάει «επιχείρηση» βολιδοσκόπησης των κυβερνητικών βουλευτών προκειμένου να διαπιστωθούν οι προθέσεις τους για την ψήφιση των νέων μέτρων. Η στρατηγική που θα ακολουθεί θα είναι επαφές, συναντήσεις, αλλά και ενημερώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς προς τους βουλευτές που κυβερνητικές πηγές αναφέρουν… δυσκολεύονται να υιοθετήσουν την τακτική «ψηφίζουμε νέα μέτρα… αλλά αν δεν υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα του χρέους δεν θα τα υλοποιήσουμε».  

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν όπως φαίνεται πολύ καλά πως θα υπάρξουν διαφωνίες από τους βουλευτές, ακόμη και από στελέχη του κόμματος γι’ αυτό στις συναντήσεις θα υπάρξουν και μέλη του κόμματος που θα λάβουν την σχετική… ενημέρωση, στο πλαίσιο του μασάζ που θα προσφέρουν οι κυβερνητικοί. Στόχος του Μαξίμου ωστόσο είναι να μην υπάρξουν… διαφοροποιήσεις από τους βουλευτές που ήδη έχουν δηλώσει την δυσαρέσκειά τους με τα μέτρα που αποφάσισε να αποδεχτεί η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα ωστόσο το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ηλεκτρισμένο καθώς υπάρχουν ομάδες βουλευτές που ζητούν περισσότερες διευκρινήσεις πριν φτάσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι τα μέτρα θα… ισοπεδώσουν αρχικά δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση και τους ίδιους στις επόμενες εκλογές.  

Οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα υλοποιηθούν τα μέτρα που θα ψηφίσουν φαντάζουν… έωλοι ακόμη και στην κοινοβουλευτική του ομάδα και η άποψη που εκφράζει μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εν τέλει θα βρεθούν «παγιδευμένοι» μπροστά σε το δίλημμα της ψήφισης ή όχι με την πίεση της ανάγκης για άρση της εκκρεμότητας της αξιολόγησης, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία.  

Στέλλα Νοβάκη