Οταν, ο τότε πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και κατά δήλωση του "άθεος", επισκεπτόταν, το Αγιον Όρος, στις 14 Αυγούστου 2014, παραμονή της γιορτής της Μεγαλόχαρης, δέχθηκε πολύ κριτική. Ήταν εν αναμονή πρωθυπουργός, όμως, καλώς έπραξε. Ουδείς ανέμενε ότι θα έκανε και την μέγιστη υπέρβαση για έναν "άθεο", να ζητήσει να μείνει μόνος του με την εικόνα του Αξιον Εστί! Η κριτική έγινε ακόμη πιο σκληρή όταν έγινε γνωστό το γεγονός μέσα από διαρροές που επιβεβαίωναν οι συνεργάτες του. Τον αποκάλεσαν μέχρι και "αθεόφοβο".

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση μαζί με τους θρησκευόμενους ΑΝ.ΕΛΛ. Αφού επί μήνες ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης βρισκόταν σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία, στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε το ιστορικό πλέον στιγμιότυπο με τον Πάνο Καμμένο γονατισμένο και με δάκρυα στα μάτια να ρωτάει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ενώπιον του πρωθυπουργού αν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Στον επόμενο ανασχηματισμό ο Νίκος Φίλης βρέθηκε εκτός κυβέρνησης διότι συνεπής στις αξιακές και ιδεολογικές του αρχές αρνήθηκε να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο όπως του ζήτησε ο πρωθυπουργός για να αμβλύνει τις γωνίες στις σχέσεις του με την Εκκλησία.

Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας και ενώ ετοιμάζεται να υπογράψει νέα επώδυνα μέτρα, ένα "τέταρτο μνημόνιο" όπως το θεωρεί η ΝΔ, έκανε επίθεση φιλίας στο ποίμνιο αλλά και ευρύτερα στους πολίτες που δεν τους αρέσουν τα περί αθείας. Επισκέφθηκε δύο φορές τον Πανάγιο Τάφο, μέσα σε λίγες ημέρες, η κυβέρνηση του έστρωσε το κόκκινο χαλί και υποδέχθηκε με τιμές αρχηγού κράτους το Αγιον Φως, ο ίδιος έκανε Ανάσταση στην Κέρκυρα με την σύντροφο του Μπέτυ Μπαζιάνα στην εξέδρα των επισήμων με τον αμήχανο Νίκο Δένδια δίπλα του.

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγαινε στο Αγιον Όρος με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εδώ και πολλά χρόνια. Πριν γίνει βουλευτής. Όπως αποκάλυψε η σύζυγος του Μαρέβα Γκραμπόφσκι στον κ.Ιερώνυμο όταν τους προσκάλεσε σε δείπνο τη Σαρακοστή στην αρχιεπισκοπική κατοικία, νηστεύουν εδώ και πολλά χρόνια.

"Υποκρισία και Εκκλησία δεν συμβαδίζουν", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, χθες, κατά την επίσκεψη του στην μη κυβερνητική οργάνωση "Αποστολή" όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος. «Να υβρίζεται και να λοιδορείται η Εκκλησία, αναίτια και απρόκλητα, ώστε να διατηρούν κάποιοι ένα δήθεν «προοδευτικό» άλλοθι και να μπορούν μετά να ψηφίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας ελαφρά τη καρδία" συνέχισε. "Ή πάλι να προσκολλώνται στην Εκκλησία κάποιοι, ενώ ποτέ δεν την έχουν πιστέψει και ποτέ δεν την έχουν υπηρετήσει πνευματικά. Να προσκολλώνται όψιμα μόνο και μόνο γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι». Επίσης τόνισε ότι η Εκκλησία "για μας ήταν πάντα ένας εθνικός εταίρος κι ένας κοινωνικός σύμμαχος" και όχι "ένας σύμμαχος στα δύσκολα και μαζί ένας ιδεολογικός εχθρός για να υπηρετούνται παρωχημένες ιδεοληψίες".

Πήρε και πολιτική θέση όσον αφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία ικανοποιεί την Εκκλησία όχι όμως τους Φιλελεύθερους και το Κέντρο που ποντάρει στη στήριξη τους και προτάσσουν τον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας. Αρκετοί του απέδωσαν μια βιασύνη καθώς η απόφαση -όποια και αν θα ήταν- θα έπρεπε να βγει συλλογικά. «Ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας" είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο. "Η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν απόλυτη κατοχύρωση" συνέχισε. "Ως εκ τούτου μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό».