Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που δημιουργεί νέα δεδομένα φαίνεται να προχωρά αρχές της εβδομάδας η Φώφη Γεννηματά, μετά τη σημερινή κρίση που ξέσπασε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε σύσκεψη της Φώφης Γεννηματά με τους συνεργάτες της, όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, όπως αναφέρουν συνομιλητές της, να μπει ένα τέλος στην ανοιχτή αμφισβήτηση της επιλογής της ηγετικής ομάδας να προχωρήσει σε συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το τριμήμερο 30 Ιουνίου - 3 Ιουλίου, όπως αυτό είχε αποφασιστεί στο Κεντρικό Συντονιστικό μετά από κοινή συμφωνία όλων των αρχηγών που τη συγκροτούν.

Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης, ως εκφραστές μιας νεότερης γενιάς στελεχών, πρότειναν να γίνει είτε ιδρυτικό συνέδριο είτε συνέδριο ανοιχτό, με τη συμμετοχή της κοινωνικής βάσης της παράταξης.

Επιπλέον ζήτησαν να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με το Ποτάμι, τις Κινήσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρόταση Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη προκάλεσε απόλυτο αιφνιδιασμό στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά με τον εκνευρισμό να είναι διάχυτος στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή.

Ακολούθησαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μήπως βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση, καθώς τα στελέχη που κινούνται γύρω από τους Ξεκαλάκη – Ανδρουλάκη έλεγαν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα θέσουν την πρότασή τους σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτρροπή του ΠΑΣΟΚ.

Προκειμένου όμως να μην υπάρχει απαρτία, αποχώρησαν μια σειρά από μέλη, μεταξύ των οποίων και δύο από το προεδρείο.

Ωστόσο λίγο αργότερα η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε, όπου υπέρ της πρότασης να ψηφιστούν οι δύο προτάσεις (Γεννηματά και Ανδρουλάκη-Ξεκαλάκη) τάχθηκαν 41 μέλη της ΚΕ, ενώ στη συνέχεια 44 από τους παρόντες ψήφισαν υπέρ της πρότασης Ανδρουλάκη.

Μια τρίτη πρόταση παρουσίασαν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και άλλα στελέχη για την ανάγκη μετά το συνέδριο ή τη συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης να γίνει το συνέδριο ΠΑΣΟΚ που θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη ιδρυτικού συνεδρίου.