Απαντήσεις και εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την νέα υπόθεση συνακροάσεων που προέκυψε μετά την καταγγελία του ΚΚΕ ζητούν με δηλώσεις τους στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης καλώντας πρωθυπουργό και αρμόδιους υπουργούς να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ
Η κυβέρνηση να δώσει σαφείς εξηγήσεις
«Το νέο κρούσμα συνακροάσεων που κατήγγειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Είτε πρόκειται για πολίτες, είτε για πολιτικούς ή κοινωνικούς φορείς, είναι απαράδεκτο να επιχειρούνται παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών. Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί αρνητική παράσταση σε σχέση με το επίπεδο προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στη χώρα μας και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Καλώ την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και - επιτέλους - να αναλάβει τις ευθύνες της δίνοντας σύντομα ξεκάθαρες και σαφείς εξηγήσεις για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα. Από την πλευρά μας, ως Νέα Δημοκρατία, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το μείζον αυτό θέμα. Ήδη στείλαμε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) από τον οποίο ζητάμε να λάβει αμέσως και πλήρως κάθε αναγκαίο μέτρο για την εκπλήρωση της συνταγματικής της αποστολής απέναντι στους πολίτες και στο πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας».

Φώφης Γεννηματά -Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Οι παράνομες συνακροάσεις που καταγγέλλει εκ νέου το ΚΚΕ απειλούν να επαναφέρουν την πολιτική μας ζωή στις πιο σκοτεινές περιόδους του ιστορικού μας παρελθόντος. Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, πολιτών και πολιτικών φορέων, συνιστά μια πολύ σοβαρή απειλή για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Δημιουργεί σκιές στη δημόσια ζωή, ενοχοποιεί την πολιτική δράση και ναρκοθετεί τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα.
Η Πολιτεία μέσω των οργάνων και των Αρχών της οφείλει να προβεί άμεσα σε κάθε ενέργεια που θα εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και θα διασφαλίζει την ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες. Με πολιτική ευθύνη, θάρρος και διαφάνεια. Χωρίς φόβο, χωρίς υποψίες για παρακολουθήσεις και ανελεύθερες πρακτικές.
Όχι άλλο δηλητήριο στην πολιτική ζωή.

Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. του ΚΚΕ

«Καμία δικαιολογία για τη στάση της κυβέρνησης»

Εχουν περάσει τέσσερις και πλέον μήνες αφότου έγινε η πρώτη καταγγελία του κόμματός μας για τις τηλεφωνικές συνακροάσεις και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες είχαμε και νέο κρούσμα. Φαίνεται ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης-καταστολής, αντί να υποχωρούν, αντίθετα ενισχύονται και αποθρασύνονται. Σε αυτό τους «βοηθά» η απαράδεκτη καθυστέρηση-αδράνεια της κυβέρνησης και των αρμόδιων Αρχών και υπηρεσιών να προχωρήσουν σε βάθος την έρευνα και να αποκαλύψουν αυτούς τους μηχανισμούς, που οργανώνουν αυτές τις καταστάσεις. Μετά και το νέο κρούσμα, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο δικαιολογίας για την κυβέρνηση. Τα στοιχεία που υπάρχουν και περιγράφονται στην έκθεση της ΑΔΑΕ είναι σοβαρά και αποκαλυπτικά. Οπως έχει επισημανθεί, υπάρχει «κέντρο» που παρεμβαίνει, αφού απαιτείται υψηλού επιπέδου και εξειδικευμένη γνώση σε θεωρητικό και τεχνολογικό επίπεδο για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της ώστε τώρα να αποκαλυφθούν και να δημοσιοποιηθούν αυτοί που κρύβονται πίσω από τις κλήσεις που γίνονται μέσω τηλεφωνικού δικτύου και Διαδικτύου, γιατί έτσι θα αποκαλυφθεί ποιοι είναι αυτοί που οργανώνουν αυτές τις υποθέσεις. Η διασφάλιση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι σοβαρό ζήτημα, μεγάλης σημασίας και δικαιολογημένα ανησυχεί όλους τους εργαζομένους και δεν ενδείκνυται για αστειάκια και πλακίτσα από διάφορους πρόθυμους λαγούς, εντός και εκτός της κυβέρνησης.


Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του Ποταμιού
«Παλιά μου τέχνη, ΣΥΡΙΖΑ»
Τον Δεκέμβριο ενημερώθηκα από τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού με το Ποτάμι, αλλά και άλλα κόμματα. Δεν ξαφνιαστήκαμε, καθότι από την πρώτη στιγμή στο Ποτάμι είχαμε «παράσιτα» στις τηλεφωνικές μας γραμμές (τόσο στις κινητές όσο και στις σταθερές). Ζητήσαμε, λοιπόν, από τις κρατικές Αρχές και την κυβέρνηση να μας απαντήσουν τι συμβαίνει. Αντί για απάντηση, οι συνακροάσεις «μεταφέρθηκαν» τον Φεβρουάριο και στο τηλεφωνικό κέντρο του κινήματός μας. Ξανά καταγγελίες, ξανά καμία απάντηση. Τώρα, έχουμε και νέες καταγγελίες από το ΚΚΕ. Αυτό το μπλέξιμο των γραμμών δεν είναι, βέβαια, ούτε τεχνικό σφάλμα, ούτε κάτι τυχαίο. Το σπορ των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είναι παλιό στη χώρα μας και επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέρασε σε άλλη διάσταση. Η ανικανότητα και το κομματικό κράτος διαλύουν σιγά-σιγά ξανά τα πάντα. Στη συγκεκριμένη, πάντως, περίπτωση μπορεί να μας βγει και σε καλό. Εμείς, ας πούμε, στο Ποτάμι έχουμε περιορίσει τα τηλέφωνα και έχουμε αυξήσει τις προσωπικές μας επαφές.


Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων
«Φάρσα ή κάτι πολύ πιο σοβαρό;»
Ενεπλάκημεν και εμείς σε αυτή την ιστορία. Διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες μια συνακρόαση και στο τηλεφωνικό κέντρο του κόμματός μας. Είχαν μπλεχτεί οι γραμμές οι δικές μας με του ΚΚΕ και της Χ.Α.
Δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για μια φάρσα ορισμένων παρανοϊκών ή για κάτι πολύ πιο σοβαρό, που χρήζει της παρέμβασης των αρμόδιων Αρχών. Δεν αποκλείουμε το σενάριο της υποκλοπής, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν κατηγορούμε κανέναν, αλλά θέλουμε αυτή η υπόθεση να διαλευκανθεί. Είναι θέμα προάσπισης της διαφάνειας και της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η Ενωση Κεντρώων περιμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ερευνών.