Το πλαίσιο αρχών της ΝΔ για τη δημόσια υγεία, παρουσιάστηκε απόψε σε ανοιχτή συζήτηση στο ξενοδοχείο Γκάλαξυ στο Ηράκλειο, από τον τομεάρχη Υγείας, Βασίλη Οικονόμου, και τον γραμματέα της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για την απαξίωση και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, την ώρα που, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 7 στους 10 πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο Λ. Αυγενάκης.

«Σύμφωνα με στοιχεία, από τα 16 δισ. δημόσια δαπάνη για την υγεία το 2009, έχουμε φτάσει περίπου στα 10 δισ. το 2017» συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ. Ωστόσο, «πιστεύουμε πως και με αυτά τα ποσά μπορεί να προσφερθούν αξιόλογες ιατρικές υπηρεσίες γιατί έχουμε άριστο ιατρικό, παρα-ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Αφού τόνισε πως οι πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναλώνονται σε επικοινωνιακά τρικ αντί να προχωρούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Πρακτικές και συμπεριφορές «τύπου Πολάκη» δεν μπορούν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα στην υγεία. Αντιθέτως τα επιδεινώνουν». 

Ακολούθως, ο κ. Αυγενάκης μίλησε για «επιτακτική ανάγκη για μια νέα οργάνωση για την καλύτερη απόδοση στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και σημείωσε πως η ΝΔ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, με στόχο ένα βιώσιμο κι αποτελεσματικό σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας με κέντρο τον πολίτη.

 Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η ΝΔ προκρίνει: 

- Την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια υγεία με την υιοθέτηση του οικογενειακού γιατρού.

- Την αξιοποίηση των δημόσιων δομών των κέντρων υγείας και των μονάδων υγείας.

-Την σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καλυφθεί όλη η επικράτεια με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαιτούμενες υποδομές.

-Την δημιουργία και λειτουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου, που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Επίσης είπε πως «στη Ν.Δ. θα επιδιώξουμε και θα επιτύχουμε ορθολογισμό στη λειτουργία των νοσοκομείων, με επαρκή στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παρα-ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους, στη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή κ.ά..

Από πλευράς του, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Β. Οικονόμου, τόνισε πως η ΝΔ στέλνει το μήνυμα πως η υγεία είναι πολύ υψηλά στο πρόγραμμα της, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της και αναφέρθηκε στους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το πρόγραμμα της ΝΔ στον χώρο της υγείας.