Τα αποτελέσματα, που έχουν φέρει οι Διοικητικές Εξετάσεις, οι οποίες έχουν ήδη διενεργηθεί, αναφορικά με παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες αστυνομικών σε βάρος πολιτών, φέρει στο φως ερώτηση πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον υπ. Εσωτερικών.

Συνολικά 20 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μεταξύ των οποίων η Αννέτα Καββαδία, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ζητούν να ενημερωθούν για την πορεία ανάλογων περιπτώσεων, υπογραμμίζοντας ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνει την προστασία των ατομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί περιστατικά με σοβαρές υπόνοιες αυθαίρετης και παράνομης συμπεριφοράς οργάνων της τάξης.

Στην ερώτησή τους υπογραμμίζουν δε, ότι η ηγεσία του αστυνομίας διατάσσει για αυτές τις περιπτώσεις Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση (Π.Δ.Ε.) ή Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) για τη διακρίβωση ενδεχόμενων παραβατικών συμπεριφορών.

Οι βουλευτές επικαλούνται ωστόσο, τις καταγγελίες για εξευτελιστική συμπεριφορά εναντίον ανήλικων μεταναστών στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας στις 27/9/16 ή τις καταγγελίες περί υπερβάλλουσας και αναίτιας χρήσης δακρυγόνων ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές στο Σύνταγμα στις 8/5/16.

Όπως τονίζουν, η χρονοβόρα διαδικασία για τη διεξαγωγή των Π.Δ.Ε. ή Ε.Δ.Ε, έχει ως αποτέλεσμα την εντύπωση πως η αστυνομία αδρανεί σε ανάλογα ζητήματα, καθώς ο χρόνος λειτουργεί ανασταλτικά μεταθέτοντας στην ουσία το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το εκάστοτε περιστατικό αφού δεν είναι πλέον στην επικαιρότητα.