Στο σχέδιο που αποβλέπει τη φθορά της κυβέρνησης και τελικά την πτώση της, αποδίδουν την εμπλοκή, με τους εκπροσώπους των Θεσμών τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η άποψη αυτή διατυπώθηκε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έγινε σήμερα με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ενημερώθηκαν ότι εντελώς αιφνιδιαστικά και ενώ όλα τα θέματα είχαν κλείσει, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε επανέφερε το θέμα της περικοπής των συντάξεων. Πιο συγκεκριμένα, ενώ είχε αποφασιστεί οι περικοπές των συντάξεων να ανέρχονται στο 20% για το 2019, την τελευταία στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε το ποσοστό να ανέβει στο 35%. Ενέπλεξε μάλιστα σε αυτή την ιστορία και το ΔΝΤ, το οποίο έσπευσε να υιοθετήσει τις απόψεις του Β. Σόιμπλε. Στην Πολιτική Γραμματεία, υπήρξε η εκτίμηση ότι επειδή ο Γερμανός αξιωματούχος, μετά τις γερμανικές εκλογές, δεν θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών θέλει τώρα να δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεχθεί την πρωθυπουργία Τσίπρα. 

Τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, θεωρούν ότι η κινητικότητα Μητσοτάκη, δηλαδή ότι οι αλλεπάλληλες επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, εντάσσεται στο σχέδιο αυτό, καθώς όπως λένε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται ότι εάν κλείσει η αξιολόγηση, τα πράγματα θα εξελιχθούν ιδιαίτερα δύσκολα για αυτόν. Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα τελευταία 24ωρα, υπάρχει έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα. 

Την Παρασκευή το βράδυ μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Έλληνα τραπεζίτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρακτική του το τελευταίο διάστημα, εντάσσεται σε ένα πολιτικό σχέδιο. 

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπλοκή του Έλληνα τραπεζίτη στα σενάρια πτώσης της κυβέρνησης, έχει να κάνει με τα στοιχεία που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για το σκάνδαλο της Novartis και τα οποία εμπλέκουν τη σύζυγό του κ. Στουρνάρα.