Σε κρας τεστ για τις πιέσεις που άρχισε να δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους δανειστές (ΔΝΤ, Σόιμπλε) ώστε η ΝΔ να δεσμευτεί για μετά το 2019, για την εφαρμογή της συμφωνίας αν και όταν έρθει στη Βουλή, αναμένεται να εξελιχθεί η Σύνοδος του ΕΛΚ, στην Μάλτα, 29-30 Μαρτίου. Μέρκελ, Γιούνγκερ, και άλλοι παίκτες – κλειδιά, πρωθυπουργοί και ηγέτες των ομογάλακτων κομμάτων της ΝΔ θα δώσουν “παρών”.

Η διήμερη κομματική συνάθροιση προσφέρεται για τετ α τετ στον απόηχο του θρίλερ των διαπραγματεύσεων που συνεχίζεται, με τις ημερομηνίες να χάνονται η μία μετά την άλλη, όπως επισημαίνουν από την Πειραιώς, χτυπώντας τον κώδωνα του κινδύνου. Το μέγεθος των παρεμβάσεων -αν θα είναι μια παρότρυνση σε χαμηλούς τόνους ή αν θα έχουν την μορφή ισχυρών πιέσεων. Η Μάλτα προσφέρεται ώστε όλες οι πλευρές να μετρήσουν δυνάμεις και να δοκιμάσουν προθέσεις. Θα αποκαλυφθεί αν οι δανειστές θα αρκεστούν στις μέχρι τώρα δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν είναι Τσίπρας και τον δεσμεύουν οι υπογραφές της σημερινής κυβέρνησης, ή αν θα ζητήσουν κάτι περισσότερο (ψήφιση μέτρων, υπογραφή σε δεσμευτικό κείμενο κλπ).
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει “όχι σε όλα” (στην έγκριση των μέτρων με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών, σε υπογραφή,, οικουμενική κλπ). Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο γραμματέας της Π.Ε της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με την συνέντευξη του στα “Π” στο ερώτημα αν η ΝΔ θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί οικουμενική με ένα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ - έναν πρώην πρωθυπουργό- που πιθανόν να προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, αν φτάσει σε αδιέξοδο. “Οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, η δημοκρατική νομιμοποίηση της παρούσας πλειοψηφίας έχει προ πολλού εξαντληθεί και συνεπώς δεν μπορεί να διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις” τόνισε. “Η ΝΔ έχει αρχηγό – είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της Χώρας, ο Κ. Μητσοτάκης- και οι Έλληνες ζητούν άμεσα πολιτική αλλαγή”.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σχολιάζοντας τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ.Ράις ότι όταν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να συζητηθεί η δέσμευση από την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις ελληνικές εκλογές, διεμήνυσε να μην ζητηθεί συνευθύνη από τη ΝΔ. “Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επιβαρύνει με πρόσθετα μέρα μέτρα λιτότητας τους πολίτες” τόνισε. “Επομένως, να μην ζητούν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση καμία συνευθύνη. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της Αντιπολίτευσης.
Είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα σε non paper που διένειμε η Πειραιώς, απευθυνόμενη κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, επιχείρησε να αποτινάξει την κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι πρόθυμη να παραδώσει τα διαπιστευτήρια της στους δανειστές. “Η ΝΔ δεν θα γίνει συνυπεύθυνη στην αποτυχία” αναφέρουν συνεργάτες τυ προέδρου της ΝΔ. “Λογοδοτεί μόνο στους Έλληνες. Δεν θα ψηφίσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Η Κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στο «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Η ίδια η Κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη των επιλογών της. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιμεριστεί το κόστος των δικών της επιλογών θα αποτύχει.”
Ταυτόχρονα έστειλε ένα ακόμη μήνυμα εντός και εκτός ότι “οι συμφωνίες δεσμεύουν μεν, αλλάζουν δε, και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο”, εννοώντας ότι αυτά που λέει τα εννοεί (μειώσεις φόρων κλπ) διότι από την επόμενη μέρα θα εφαρμόσει το δικό της σχέδο για έξοδο από την κρίση σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ που βυθίζει την οικονομία. “Εχει αποδειχθεί ότι τα προγράμματα αυτά δεν είναι ούτε άκαμπτα, ούτε ανελαστικά” τονίζει η Πειραιώς. “Οι συμφωνίες δεν είναι πλάκες του Μωϋσή. Καθοριστικό ρόλο παίζει η αξιοπιστία και η ικανότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης.”