Στην αντίφαση της σφοδρής υποστήριξης της παραμονής του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του Eurogroup έχει πέσει η ελληνική κυβέρνηση παρά τις πρόσφατες υποτιμητικές δηλώσεις του για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις αλλά και το γενικότερο αρνητικό αποτύπωμα που έχει το πρόσωπό του, λόγω της ταύτισής του με τα Μνημόνια και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Ο λόγος για τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση είναι παγιδευμένη στο να υποστηρίξει την παραμονή του στην προεδρία του Eurogroup μετά τη συντριβή του κόμματός του στις εκλογές είναι ένας. Οι υπουργοί που έχουν ακουστεί για τη θέση του είτε δεν ικανοποιούν τα «θέλω» της ελληνικής κυβέρνησης στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης, είτε έχουν διαπιστωμένα αρνητική στάση απέναντι στη χώρα μας.

Το πρώτο είναι του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος και το δεύτερο του Σλοβάκου ομολόγου του Πέτερ Κάζιμιρ. Ο ντε Γκίντος είχε ήδη από το 2015 ελπίδες να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup, όμως έχασε από τον Ντάισελμπλουμ. Τώρα η Ισπανία έχει εκφράσει την επιθυμία να συμβάλλει πιο ενεργά στη διαχείριση ΕΕ, ενώ ο Ισπανός υπουργός έχει και την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Όμως κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι ο ντε Γκίντος έχει τις ικανότητες που απαιτούνται για το πόστο αυτό, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ανάλογες είναι οι επιφυλάξεις και για τον Κάζιμιρ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα στο απόγειο της ελληνικής κρίσης είχε αναχθεί σε αγαπημένο παιδί των μέσων ενημέρωσης με τις προκλητικές απόψεις του και τα tweets του.

Όμως επί του πρακτέου αν και έχει θέσει πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, δεν έχει φέρει εις πέρας καμία από τις προτάσεις του, επισημαίνει η FAZ. Πάντως ο Κάζιμιρ εμφανίζεται να έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι του ντε Γκίντος και κυρίως το γεγονός ότι προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Έτσι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στην άβολη θέση να επιθυμεί να παραμείνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του και να περνάει στα ψιλά τόσο τις δηλώσεις του όσο και το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει μετά τις εκλογές στην Ολλανδία για το αν είναι πολιτικά ορθό ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι υπουργός Οικονομικών, να προεδρεύει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.