Ως κινήσεις απόλυτα στρατηγικές χαρακτηρίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα κρίνουν ότι οι απάντησεις που δόθηκαν όχι μόνο ήταν σαφείς απέναντι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και το Ταμείο, αλλά μετέφεραν την πίεση στην πλευρά της κυβέρνησης η οποία πριν δύο εβδομάδες ζητούσε εμμέσως συναίνεση από την αντιπολίτευση, μετά την αναφορά του Β. Σόιμπλε διαρρέει ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης αρκούν και κατηγορεί τους δανειστές για επιχείρηση παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρόσωπα κοντά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η άρνηση να προσφέρουν στήριξη στην κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και κλείσει η αξιολόγηση, αποτελεί ξεκάθαρη κίνηση αποδοκιμασίας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αυτό που πιστεύουν στην οδό Πειραιώς είναι ότι η σκληρότητα των μέτρων δεν απορρέει από το ίδιο το πρόγραμμα αλλά από την ολιγωρία και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης καθώς η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Έτσι, εκτιμούν ότι μία ενδεχόμενη θετική ψήφος της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά θα επιβράβευε τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιθέτως, από τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που πιστεύουν και λένε σε κάθε τόνο είναι ότι όταν οι ίδιοι βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα έχουν τη δυνατότητα με τους κατάλληλους χειρισμούς και φυσικά το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε τόσο στην Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο, να αλλάξουν τα δεδομένα υπέρ της Ελλάδας, χωρίς όμως να βάζουν «ταμπέλα» σε αυτό, όπως είχε γίνει κατά κόρον στο παρελθόν με την «επαναδιαπραγμάτευση» και το «σκίσιμο Μνημονίων».

Τηρώντας ωστόσο ίσες αποστάσεις από δανειστές και κυβέρνηση, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύουν ότι όσο ξεκάθαρη είναι η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση και των ενεργειών της με την καταψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο ξεκάθαρο είναι, ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια. «Αυτό άλλωστε ήταν κάτι που δεν έκανε ο Αλ. Τσίπρας το 2015 με την εξάμηνη διαπραγμάτευση, οδηγώντας τη χώρα ένα βήμα πριν το Grexit και αναγκάζοντας τη Νέα Δημοκρατία να βάλει πλάτη για να μην πέσει η χώρα στα βράχια, με ανυπολόγιστες συνέπειες», τονίζει με νόημα κορυφαίο «γαλάζιο» στέλεχος.

Η στρατηγική αυτή περιγράφεται ως win-win, αφού ούτε δημιουργείται αίσθηση αφερεγγυότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους εταίρους και από την άλλη δεν καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες στους Έλληνες ψηφοφόρους για τις προθέσεις και τις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όταν αναλάβει την εξουσία.

Από την οδό Πειραιώς, στέκονται και σε μία ακόμα πτυχή της αναφοράς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι είχε θετικό αντίκτυπο. Αυτή είναι ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να αποσαφηνίσουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη συμφωνία και τα σκληρά μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, τα οποία όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «θα έχουν σφραγίδα και υπογραφή Τσίπρα ως το τέταρτο Μνημόνιο και το δεύτερο της Αριστεράς».

Παράλληλα σε μία δεύτερη ανάγνωση οι αναφορές τόσο του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, πριν την έναρξη του Eurogroup όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το ECOFIN, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείται από πολλούς στην οδό Πειραιώς ότι διαμορφώνουν ένα κλίμα στην Ευρώπη, με τη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζεται από τα πλέον επίσημα χείλη ως εν δυνάμει κυβέρνηση.