Το μήνυμα ότι "το κράτος έχει συνέχεια" και η ΝΔ δεσμεύεται ότι  δεν θα σκίσει τα μνημόνια όπως έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας, αν και διαφωνεί με τα μέτρα, στέλνει η Πειραιώς στους δανειστές. Το είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνεντευξεις του (ΑΝΤ1, Bloomberg) πριν τεθεί το θέμα των δεσμεύσεων από το Δ.Ν.Τ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την κυβέρνηση που θα έχει η Ελλάδα μετά το 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι λαικιστής και τον δεσμεύουν οι συμφωνίες της χώρας. Την ίδια στιγμή όμως παραμένει σταθερός στη γραμμή ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει "ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα" και δείχνει το δρόμο των εκλογών και στην περίπτωση που ζητηθούν 180 ψήφοι για να περάσει η συμφωνία αν και όποτε έρθει στη Βουλή.

Το δεύτερο μήνυμα που στέλνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση στους δανειστές είναι ότι θα επιδιώξει να τους πείσει ότι το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται είναι λάθος και θα εφαρμόσει το δικό της σχέδιο πέρα και πάνω από τα μνημόνια με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα επανεκκινήσει την οικονομία που σήμερα βουλιάζει. Αυτή η στάση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε στο 3,5%. "Η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα, είναι η επωδός Μητσοτάκη.

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης έσπευδε στις Βρυξέλλες για το βραχυκύκλωμα που είχε προκύψει με το θέμα ΔΕΗ καθώς η τρόικα αμφισβητεί ότι οι δημοπρασίες ρεύματος που προτείνει η κυβέρνηση θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πιέζει να δρομολογηθεί από τον Ιούλιο να αρχίσει η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, στην Αθήνα οι Κ.Χατζηδάκης και Κ.Σκρέκας παρουσίαζαν το πρόγραμμα της ΝΔ για την ενέργεια. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτείνει ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στρατηγικό εταίρο στη ΔΕΗ στο τέλος της διαδικασίας, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, νέους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες. “Δίνει λάθος μάχες η κυβέρνηση” τόνισαν. “Προωθώντας μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να πετύχει στις διαπραγμτεύσεις κάτι καλύτερο για τους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους.”