Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με τις Τουρκικές διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει σάλος στους κόλπους της Αντιπολίτευσης αλλά και των...ΑΝΕΛ. Ενδεικτικό είναι ότι Δημήτρης Καμμένος, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Σταύρος Καλαφάτης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, με δηλώσεις τους εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στον κ. Κατρούγκαλο. 

Δημήτρης Καμμένος: Εθνικά επικίνδυνες οι απόψεις Κατρούγκαλου

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος μέσω δήλωσής του, εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο κ. Καμμένος επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος Ερντογάν στην Θράκη. Τόσο για πολιτικούς όσο και για εθνικούς λόγους».

Παράλληλα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κάνει λόγο για «εθνικά επικίνδυνες αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής». «Είναι μια απόλυτα σημαντική πολιτική επιλογή και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις εθνικά επικίνδυνες, αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής», τονίζει ακόμα.

«Τη στιγμή όπου σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά "πιστεύω", τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις προβοκάτσιες του Ερντογάν, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και την συμπαράστασή της ενάντια στο προσβλητικό παραλήρημα κυβερνητικών στελεχών της Τουρκικής κυβέρνησης κατά των λαών της Ευρώπης και σε όλους όσοι απλά διαφωνούν μαζί τους», καταλήγει.

«Ασυγχώρητη άγνοια ή βαριά επιπολαιότητα προδίδουν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου. Ως Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών οφείλει να γνωρίζει ότι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες. Επομένως, δεν έχουν καμία εμπλοκή με τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, ούτε βέβαια με το επικείμενο δημοψήφισμα» αναφέρουν σε δήλωσή τους οι κκ Κουμουτσάκος και Καλαφάτης.

Λοβέρδος για Κατρούγκαλο: Η κυβέρνηση οφείλει να έχει ενιαία γραμμή 

«Η αντιδυτική στροφή του Ερντογάν και το ρήγμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτονόητο οτι προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλους τους Έλληνες», σχολιάζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.  

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αφήνει αιχμές για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, αναφέροντας. «σ' αυτή την αποφασιστική στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να μην ξεχνά οτι η Ελλάδα είναι αναπόσταστο κομμάτι της Δύσης, να έχει ενιαία εθνική γραμμή και σε καμία περίπτωση πολυγλωσσία ανάμεσα στους κυβερνώντες».

Σταμάτης: Επικίνδυνα επιπόλαιος ο Κατρούγκαλος

Ο Δημήτρης Σταμάτης, μέσω ερώτησης που κατέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, κατηγορεί τον υφυπουργό Ευρωπαικών Υποθέσεων Γιώργο Κατρούγκαλο για «επικίνδυνη επιπολαιότητα» και «άγνοια» της εσωτερικής πραγματικότητας και των διεθνών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος απηύθυνε κάλεσμα για τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος που ετοιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Σταμάτης στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν εκδηλώσεις από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

«Την ώρα που κορυφώνεται η σύγκρουση Τουρκίας – Ευρώπης και αυξάνεται η προκλητικότητα των Τούρκων σε βάρος της χώρας μας, ο αναπληρωτής υπουργός Κατρούγκαλος με χθεσινές δηλώσεις του, τάσσεται κατά των Ευρωπαίων Εταίρων μας, ενώ προσκαλεί ουσιαστικά τους Τούρκους να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα» επισημαίνει.

Ακόμη προσθέτει ότι «με την πρωτοφανή δήλωση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δείχνει ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα και άγνοια(;) της ελληνικής εσωτερικής πραγματικότητας. Δεδομένου, πέραν των άλλων, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι. Αφετέρου, παρεμβαίνει – ως μη όφειλε- υπερ των απόψεων της τουρκικής κυβέρνησης σε εσωτερικά ζητήματα χωρών μελών της ΕΕ για να αποσπάσει τους επαίνους (!) του Τουρκικού Τύπου».

Τέλος ο γαλάζιος βουλευτής ρωτά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά εάν «οι απόψεις του αναπληρωτή του απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης» καθώς και αν προτίθεται η κυβέρνηση να επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις τουρκικών κομμάτων στην χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στην προσπάθειά του να "διασκεδάσει" τις εντυπώσεις επέλεξε να εμφανιστεί ως "θύμα" λέγοντας ότι όλα όσα του προσάπτουν είναι προιόν μονταζιέρας και των κίτρινων ΜΜΕ.

Για κριτική σε «ανύπαρκτες δηλώσεις του περί δήθεν προσκλήσεων σε προεκλογικές τούρκικες συγκεντρώσεις και για ηχείο αναμετάδοσης της μονταζιέρας κίτρινων ΜΜΕ», έκανε λόγο με δήλωσή του πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αναπαράγουν τον σχετικό θόρυβο δεν χαρακτηρίζονται από άγνοια, γιατί έχουν δει –μαζί με τον κάθε ενδιαφερόμενο- το βίντεο της συνέντευξης μου», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως «δείχνουν όμως ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα επιδιώκοντας να αντλήσουν μικροκομματικά οφέλη από θέματα εξωτερικής πολιτικής».