Υπάρχει κλίμα απογοήτευσης στην κοινωνία, ωστόσο ο κόσμος έχει ακόμη προσδοκίες από την συγκεκριμένη κυβέρνηση, εκτίμησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποία μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στον Γιώργο Τράγκα. Η Ράνια Σβίγκου αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις τόνισε: «Οι έρευνες είναι φωτογραφίες της στιγμής. Συνήθως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να σχολιάσω συγκεκριμένη δημοσκόπηση, μιλάω γενικά. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κλίμα απογοήτευσης, αλλά ταυτόχρονα ο κόσμος περιμένει ακόμη πράγματα από αυτή την κυβέρνηση. Αισθάνονται όλοι ότι δεν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν. Περιμένουν όλοι τη συμφωνία και τις μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση. Οι παράμετροι της συμφωνίας άλλωστε θα είναι κι αυτές που θα φέρουν τον εφησυχασμό στην κοινωνία. Μένει να το δούμε αυτό το επόμενο διάστημα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεν κρύβω ωστόσο ότι υπάρχει και μια κόπωση στην εξουσία από την διαδικασία της αξιολόγησης».  

Για την κατάσταση της Ευρώπης και  για την ευρωπαϊκή πορεία η κ. Σβίγκου σημείωσε: «Στην Ευρώπη της λιτότητας οι αριστεροί όλοι αντιδρούμε. Υπάρχουν φωνές αμφισβήτησης γενικότερα στην Ευρώπη. Μια σειρά ηγετών της Ευρώπης, αντιδρά στον δρόμο της λιτότητας. Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσεις αν αλλάξεις την Ευρώπη στο οργανωτικό της μέρος. Ακόμη και στην Γερμανία η πρωτοκαθεδρία του γερμανικού μονοπωλίου, αμφισβητείται. Πιστεύω ότι τίποτα και κανένας δεν είναι ανίκητος. Υπάρχουν δυνάμεις που την αμφισβητούν αυτή την πορεία της Ευρώπης και φυσικά δεν μιλάω για την ακροδεξιά».  

Για τα θέματα ευρωπαϊκής ισοτιμίας η κ. Σβίγκου ξεκαθάρισε: Σε μια σειρά ζητημάτων, όπως π.χ. στο προσφυγικό, δεν έχει κοινή γραμμή η Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι η αλληλεγγύη σε ένα κομμάτι της Ευρώπης δεν λειτουργεί. Υπάρχουν όμως και φωνές που προσπαθούν να αντισταθούν σ’ αυτό το δρόμο της Ευρώπης. Πρέπει να ενδυναμωθούν αυτές οι φωνές. Η κυβέρνησή μας έχει εκβιαστεί πολλές φορές από την Ευρώπη. Το θέμα είναι πώς αντιδράς στους εκβιασμούς αυτούς».  

Για την στάση της ΝΔ η κ. Σβίγκου επεσήμανε: «Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση της ΝΔ. στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Το μόνο που κάνει η αντιπολίτευση είναι να ζητάει εκλογές». Για την πρόταση του κ. Σκουρλέτη, να ψηφιστούν τα μέτρα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι ο υπουργός θέλησε να υπαγορεύσει μια θέση υπευθυνότητας στην αντιπολίτευση κάνοντας την παραπάνω πρόταση. «Ο προβληματισμός αυτός για τα μέτρα τέθηκε σε δημόσια συζήτηση και όλοι είδαν τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Βλέπουμε και την υποκρισία των υπολοίπων δυνάμεων, που από την μια δεν δέχονται τα μέτρα κι από την άλλη μιλούν για καθυστέρηση στην αξιολόγηση και στο κλείσιμο της συμφωνίας».  

«Λειτουργούμε σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Οι σκληροί ζητούν πολλές φορές αίμα. Το θέμα είναι πώς θα σταθείς εσύ στο ύψος σου και πώς θα τους αντιμετωπίσεις. Έχει σημασία το κοινωνικό αποτύπωμα αυτής της συμφωνίας. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη». Τέλος,  η κ. Σβίγκου ανέφερε πως «Για όλες τις αμαρτίες των τελευταίων 40 ετών δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος το γνωρίζει αυτό».