Τα ρέστα του για να χτίσει την αυτοδυναµία της Νέας ∆ηµοκρατίας θα παίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αποµάκρυνση των εκλογών, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται µέχρι στιγµής, θα χρησιµοποιηθεί από την αξιωµατική αντιπολίτευση για να ξετυλίξει µια στρατηγική µε δύο βασικούς στόχους: Η Ν.∆. να γίνει «µια γροθιά», χωρίς εσωκοµµατικά παρατράγουδα, που θολώνουν τα µηνύµατά της και, ταυτόχρονα, να προχωρήσει στην αποδόµηση ή και την κοινοβουλευτική εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων της. Ο Πάνος Καµµένος µπαίνει πλέον στο στόχαστρο. Μέχρι τώρα δεν ήταν στο απυρόβλητο, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεχόταν το πυρ οµαδόν. Οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα αντιµετωπίζονται πλέον ως «γραφικοί», µε απαξιωτική προσέγγιση, όπως συνήθιζαν τα περισσότερα στελέχη της Ν.∆. (Αδωνις Γεωργιάδης κ.ά.). Υπάρχουν εισηγήσεις οι επιθέσεις να ενταθούν και οι ΑΝ.ΕΛ. να αντιµετωπίζονται µε τη σοβαρότητα του κυβερνητικού εταίρου, που, χωρίς τη στήριξή του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα µπορούσε να είναι στην κυβέρνηση. «Τσίπρας και Καµµένος µαζί καταστρέφουν τη χώρα κι αυτό πρέπει να το λέµε συνέχεια για να το συνειδητοποιήσει ο κόσµος», διαµηνύει η Πειραιώς.  

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

 Με βάση τα σηµερινά πολιτικά δεδοµένα, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αυτοδυναµία εξελίσσεται σε µονόδροµο. Η «γραµµή» της Φώφης Γεννηµατά να συµµετάσχει στην κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση όµως ότι θα συµµετέχουν η Ν.∆. και ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη δηµιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελιγµών για τον επόµενο πρωθυπουργό. Στελέχη της Πειραιώς εξανίστανται για αυτή τη στροφή, που θεωρούν ότι ευνοεί κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισηµαίνουν ότι η Ν.∆. µε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν επί δυόµισι χρόνια και η πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης ήταν υπουργός του Αντώνη Σαµαρά. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι θα προχωρήσει σε αναδίπλωση της στρατηγικής της. Ολα, όµως, θα εξαρτηθούν από το πολιτικό τάιµινγκ. Το σενάριο των διπλών εκλογών, λόγω της απλής αναλογικής, που θα ισχύσει στις µεθεπόµενες εκλογές, µπορεί να λειτουργήσει ως πειρασµός για τα µικρότερα κόµµατα. Για αυτό και κρίνεται απολύτως αναγκαίο από το ηγετικό επιτελείο του Μοσχάτου η Ν.∆. να είναι τόσο ισχυρή, που να µη χρειάζεται κυβερνητικούς εταίρους, που θα µπορούν ανά πάσα στιγµή να της τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια. Κάποιες προσχωρήσεις µικρών και µεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Ν.∆. γίνονται σε τοπικό επίπεδο. Η µεταγραφή, όµως, που θα συζητηθεί δεν έχει υπάρξει ακόµη. Συζητήσεις γίνονται για τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Κυρ. Μητσοτάκη. ∆εν έχουν πάρει, όµως, ακόµη το «ναι» του για να είναι στα ψηφοδέλτια της παράταξης.  

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

 Ακόµα µία παράµετρος που ανεβάζει τον δείκτη δυσκολίας στο χτίσιµο συµµαχιών για κυβερνητικές συνεργασίες είναι ότι πλέον έχει µπει πολύ χαµηλά ο πήχης σε ό,τι αφορά το ενδεχόµενο εισόδου στη Βουλή του Ποταµιού του Σταύρου Θεοδωράκη, που θα µπορούσε να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τη Ν.∆., εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Βέβαια, το γεγονός ότι πάνε πίσω οι εκλογές δίνει µια ανάσα στον Στ. Θεοδωράκη να συνεχίσει την πολιτική πρωτοβουλία µε την κίνηση των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Αννα ∆ιαµαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση), µήπως και αναπτύξουν µια δυναµική. Η Ενωση Κεντρώων δεν «παίζει» προς το παρόν στα πλάνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και ο Βασίλης Λεβέντης έχει δηλώσει ότι θα δεχόταν να συµµετάσχει σε µια κυβέρνησή του ακόµη και µόνος του, για να µην ξαναπάει η χώρα σε εκλογές. «Με ποιους θα συνεργαστώ θα σας το πω όταν δω τη σύνθεση της επόµενης Βουλής», τονίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφήνοντας στην ουσία όλα τα ενδεχόµενα ανοιχτά.  

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

 Πολλά σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι της Πειραιώς. Η Ν.∆., σύµφωνα µε τους µετριοπαθείς, θα µπορούσε να πιάσει ένα ποσοστό της τάξεως του 35%. Αν µείνουν έξω από τη Βουλή µικρά κόµµατα που όλα µαζί θα συγκεντρώνουν 13%, θα εξασφαλίσει την αυτοδυναµία. Εάν τα οχτώ κόµµατα που είναι σήµερα στη Βουλή γίνουν επτά, τότε θα µπορεί να έχει 155 έδρες. Με έξι κόµµατα, δηλαδή αν µείνουν εκτός ΑΝ.ΕΛ. και Ενωση Κεντρώων, όπως συζητούν στην Πειραιώς, η Ν.∆. θα µπορέσει ακόµη και µε το 35% να εκλέξει 160 βουλευτές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ζητήσει «ισχυρή εντολή» και συµµαχίες από την κοινωνία, για να προχωρήσει γρήγορα ένα εµπροσθοβαρές πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων και µεταρρυθµίσεων, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονοµίας. «Κρατιστές και λαϊκιστές δεν θα έχουν θέση στη δική µου κυβέρνηση», διαµηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος της Ν.∆. «Θέλω να έχω λυµένα τα χέρια µου για να τρέξουµε» λέει σε συνοµιλητές του όταν γίνεται κουβέντα για την επόµενη ηµέρα.      

Αυστηρό μήνυμα Κυριάκου στους υποψήφιους «αντάρτες»  

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ότι δεν θα ανεχθεί άλλο «αντάρτικα» και δηλώσεις που τροφοδοτούν την κοµµατική εσωστρέφεια και είναι αντίθετες από την κεντρική στρατηγική, δίνοντας τροφή στον ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι συνεργάτες του δεν θέλουν να µιλάνε για «διαγραφές» και µένουν στο «Προχωράµε όλοι µαζί» που είπε ο πρόεδρος στη σύσκεψη των τοµεαρχών. Υπάρχει, όµως, ακόµα ένα όπλο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη: Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Το 18µηνο από τις προηγούµενες εκλογές που επέβαλε τη λίστα µόλις έληξε. Ετσι, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, θα είναι µε σταυρό και µε την… ευχέρεια του αρχηγού να µην ξαναβάλει στα ψηφοδέλτια όσους θεωρεί -και εκλεγµένους βουλευτέςότι «υπονοµεύουν» την πορεία του κόµµατος προς τη νίκη. Η Πειραιώς ξεκαθαρίζει ότι έληξε το θέµα που προέκυψε από τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ν.∆. Βαγγέλη Μεϊµαράκη ότι είναι τζάµπα µάγκας όποιος εκ του ασφαλούς δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τα µέτρα, αφού σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Υπενθυµίζουµε τις προσπάθειες του κ. Μεϊµαράκη να κλείσει ο ίδιος το θέµα που πήγε να δηµιουργηθεί την περασµένη εβδοµάδα µε αφορµή κάποιες δηλώσεις του, καθώς και τις υποστηρικτικές δηλώσεις πολλών στελεχών που ταυτίζονται µε την κεντρική στρατηγική του κόµµατος», ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου της Ν.∆. Το κλίµα, πάντως, συνεχίζει να είναι βαρύ στις σχέσεις Μητσοτάκη-Μεϊµαράκη. Οι δυο τους δεν επικοινώνησαν µέχρι στιγµής. Υπενθυµίζεται και η κυβίστηση της βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα, που δήλωσε ότι θα είναι γραφική η Ν.∆., αν συνεχίσει να ζητάει εκλογές, και τα µάζεψε άρον-άρον.

«ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ» ΚΙΝΗΣΗ

Ακόµα µία «πυροσβεστική» κίνηση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Εξαφανίστηκαν ως διά µαγείας από την Επιτροπή για τη Συνταγµατική Αναθεώρηση που συγκρότησε ο Αλέξης Τσίπρας οι εκ της Ν.∆. ορµώµενοι Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος των Επιµελητηρίων Ελλάδος, και Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, που είχαν αποδεχθεί τη συµµετοχή τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, επικοινώνησε µαζί τους ο διευθυντής του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη και νούµερο 2 της Ν.∆., Μιχάλης Μπεκίρης, για να τους διαµηνύσει ότι, αν παραµείνουν στην Επιτροπή, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα χωρίσουν οι δρόµοι τους. Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται και οι 15 βουλευτές που συνυπέγραψαν την ερώτηση για το χουντικό τάµα του έθνους µε τους ∆ηµήτρη Καµµένο και Νίκο Νικολόπουλο και µε εντολή Μητσοτάκη απέσυραν τις υπογραφές τους. Ακόµα, ο Γιώργος Κασαπίδης, που πρωτοστάτησε στη συγκέντρωση των υπογραφών, «ξηλώθηκε» από τοµεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί είναι αντίθετος µε την υπερψήφιση από τη Ν.∆. στην Ευρωβουλή της συµφωνίας Ceta, που περιλαµβάνει και τη µερική προστασία της φέτας. Στα «Π» του προηγούµενου Σαββάτου είπε ότι θα ηγηθεί εκστρατείας να γίνει κάτι την ύστατη στιγµή, εννοώντας να µην επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή η συµφωνία, η οποία είναι πολύ κακή για συνολικά 146 προϊόντα. «Αγωνιζόµαστε και προβάλλουµε τις θέσεις µας, όχι για να είµαστε αρεστοί στον κ. Τσίπρα, αλλά για να είµαστε χρήσιµοι στον ελληνικό λαό και την πατρίδα µας», ξεκαθάρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην οµιλία του στους τοµεάρχες. «Είµαστε εδώ για να οδηγήσουµε µπροστά την πλειοψηφία των Ελλήνων, όλους τους δηµιουργικούς πολίτες, χωρίς διακρίσεις», συνέχισε. «∆εν θα τους απογοητεύσω, δεν θα τους απογοητεύσουµε. Οποιος δεν µπορεί, ή δεν θέλει να ακολουθήσει, ή νιώθει ότι πρέπει να συµβιβαστεί µε τη σηµερινή τυχοδιωκτική οµάδα που κυβερνά τη χώρα θα µείνει πίσω. Είµαι βέβαιος, όµως, ότι τη µάχη αυτή θα τη δώσουµε όλοι µαζί. Είµαι βέβαιος ότι όλα τα στελέχη της παράταξης έχουν πλήρη συναίσθηση της πραγµατικότητας και όλοι θα συµπορευθούν στον αγώνα για µεγάλη πολιτική αλλαγή».  

Στο κάδρο μπαίνει ο Πάνος Καμμένος

  Η Ν.Δ. ΒΑΖΕΙ στο στόχαστρο τους ΑΝ.ΕΛ., διότι κυριαρχεί η άποψη ότι «η πτώση της κυβέρνησης µοιραία θα παρασύρει και τον εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ». «Το δεκανίκι του Τσίπρα έχει βαριά ευθύνη για την καταστροφή της χώρας και οι πολίτες θα επιδείξουν τιµωρητική διάθεση και στον Καµµένο», υποστηρίζουν. Για αυτό και επιχαίρουν στον τρίτο όροφο της Πειραιώς για την αποδόµηση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. στην οποία προχώρησε ένας αυθεντικός «καραµανλικός», ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραµανλής, ο oποίος, µιλώντας στον Γιώργο Τράγκα και τον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM διαµήνυσε ότι και «Καραµανλής και ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται». Σύµφωνα µε τις αναλύσεις που γίνονται στην Πειραιώς, οι ΑΝ.ΕΛ. στις τελευταίες δύο εκλογικές αναµετρήσεις, ενώ έδειχναν να κινούνται στα όρια της φθοράς και της αφθαρσίας, στην τελική ευθεία αύξαναν τη δύναµή τους και την Κυριακή των εκλογών έπαιρναν το «εισιτήριο» για την είσοδό τους στη Βουλή. Κάτι σηµαντικό που έχει αλλάξει σήµερα αφορά τη λεγόµενη «δυνητική ψήφο». Οι πολίτες ερωτώνται στις δηµοσκοπήσεις ποιο κόµµα θα µπορούσαν να ψηφίσουν στο µέλλον. Το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τον αέρα της νίκης και οι ΑΝ.ΕΛ. θεωρούνταν ότι θα µπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του κυβερνητικού εταίρου, αυτό το ποσοστό για το κόµµα του Π. Καµµένου έφτανε το 12%14%. «Σήµερα, αυτή η υψηλή δυνητική ψήφος έχει εξαφανιστεί», δηλώνει «γαλάζιος» αναλυτής. «Το σχετικό ποσοστό έπεσε γύρω στο 4%. Αυτό δείχνει ότι οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν φάει το περισσότερο λίπος τους και αρχίζουν να ακολουθούν την πορεία φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ», συνεχίζει. Ενα άλλο στοιχείο που, κατά την Πειραιώς, επίσης έχει σηµασία είναι ότι αλλάζει πλέον και η εικόνα που υπήρχε ότι οι ψηφοφόροι της Ν.∆. που πήγαν στον Πάνο Καµµένο είναι από τους πιο πιστούς. Ηδη παρατηρούνται διψήφιες µετακινήσεις ψηφοφόρων από τους ΑΝ.ΕΛ. στη Ν.∆. (άνω του 10%). «Αυτό σηµαίνει ότι µε ένα σπρώξιµο δικό µας µπορεί ο Καµµένος να βρεθεί εκτός Βουλής», τονίζει στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.∆. Συζητιούνται κάποιες προσεγγίσεις στελεχών, αλλά µέχρι στιγµής δεν έχει να επιδείξει κάτι που θα µπορούσε να τραβήξει την προσοχή. Σε ό,τι αφορά την Ενωση Κεντρώων, η προσχώρηση στη Ν.∆. του πρώην εκπροσώπου του κόµµατος και µετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου έδωσε στην αρχή µια δυναµική, αλλά ήδη έχει εξαντλήσει τα όριά της. Ο λόγος είναι ότι ο Γιάννης Καλλιάνος δεν είναι βουλευτής. Αντίθετα, ο Γιώργος Καρράς είναι. Ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά έχει στραµµένο το βλέµµα προς τη Φώφη Γεννηµατά.