Με μεγάλη διαφορά προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 33% έναντι 16,5% που συγκεντρώνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.

Στην πρόθεση ψήφου, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι 32,5% έναντι 15,5 % του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ με 7,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%, οι ΑΝΕΛ με 2,5%,  η Ένωση Κεντρώων με 2% και το Ποτάμι με 1,5%.

Εκτός από το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το προβάδισμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης, καθώς συγκεντρώνει 73 % ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 12,5%.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προηγείται και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει 37% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 19%.

Οι ψηφοφόροι δεν πείθονται για συναίνεση στα μέτρα και για αναθεώρηση

Το πλεονέκτημα της ΝΔ έρχεται υπό τη σκιά του μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, στάση που υποστηρίζει η πλειοψηφία των πολιτών.

Το 52% δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να καταψηφίσει τα μέτρα, ενώ στον αντίποδα περίπου τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι θα πρέπει να επιδείξει συναίνεση και να υπερψηφίσει τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση και στο μέτωπο της συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία επανέφερε ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες, καθώς πάνω από δύο στους τρεις ψηφοφόρους γνωμοδοτούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από πιο σημαντικά ζητήματα.

Με αυτή τη θέση συμφωνεί μάλιστα και η πλειοψηφία των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 53,5%.