Η αντίστροφη µέτρηση για την «ηρωική έξοδο» του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη θέση του υπουργού Οικονοµικών έχει ήδη ξεκινήσει και προσδιορίζεται χρονικά για τα τέλη της άνοιξης, οπότε και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα υποχρεωθεί εκ των πραγµάτων να δροµολογήσει έναν µίνι ανασχηµατισµό. Ωστόσο, ο «τσάρος» της ελληνικής οικονοµίας σε καµία περίπτωση δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγµα του Γ. Βαρουφάκη, εγκαταλείποντας εν µια νυκτί τη χώρα, είτε για να περιπλανηθεί σε πανεπιστήµια του εξωτερικού είτε για να αναζητήσει διαφορετικό πολιτικό και εσωκοµµατικό ακροατήριο από αυτό της Αριστεράς. Εν ολίγοις, θα είναι παρών και την επόµενη ηµέρα από την ολοκλήρωση της συµφωνίας, διαψεύδοντας εκ νέου όσους εύχονται τον πρόωρο πολιτικό θάνατό του.  

«ΠΑΡΑΣΗΜΑ»  

Στόχος του Ευ. Τσακαλώτου, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, είναι να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα «παράσηµα» αριστεροσύνης, στο πλαίσιο της διαπραγµάτευσης µε τους θεσµούς, προκειµένου να µην απολέσει το ηγετικό του ανάστηµα στα µάτια των ριζοσπαστικών δυνάµεων του ΣΥΡΙΖΑ και της οµάδας των «53», που ακόµη δεν τον έχει καθαιρέσει από άτυπο αρχηγό της στο κόµµα. Υπό αυτό το πρίσµα, η διαρκής διένεξή του µε το Μέγαρο Μαξίµου και το στενό περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, που εσχάτως φούντωσε ακόµη περισσότερο, αποκτά χαρακτήρα ιδιότυπης εσωκοµµατικής σύγκρουσης µε φόντο τα σενάρια της επόµενης ηµέρας στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ευ. Τσακαλώτος, «απαλλαγµένος» από τα βάρη της διαπραγµάτευσης, θα επικεντρωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών στον ευρύτερο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ετσι, θα δώσει πιο συντεταγµένη υπόσταση στην άσκηση εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης προς το Μαξίµου από την οµάδα των «53», που σήµερα βρίσκεται σε προφανή αµηχανία, επειδή εκείνος κρατά τα σκήπτρα του υπουργείου Οικονοµικών.    

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ

 Η κριτική που εκδηλώνεται εναντίον του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας από το Μέγαρο Μαξίμου περιγράφεται μέσα από περιστατικά αυθαίρετων ενεργειών και σκόπιμων παραλείψεων με το «καλημέρα» της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού σήμανε συναγερμός όταν από άσχετες πηγές πληροφόρησης ενημερώθηκαν ότι στα πρώτα ραντεβού του με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντ. Βελκουλέσκου, στο Χίλτον ο Ευ. Τσακαλώτος προσήλθε με στρατηγική ρήξης, φτάνοντας στο σημείο να την προκαλέσει να «φύγει» από το τραπέζι των συζητήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν από τη στάση του, καθώς η «γραμμή» που είχε συμφωνηθεί (από τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε υποδεχθεί με πανηγυρικό τρόπο μετά το Eurogroup την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα) ήταν η διαπραγμάτευση να κυλήσει σε χαμηλούς τόνους, με αποφυγή αχρείαστων προκλήσεων, που μπορεί να τίναζαν στον αέρα τη συνέχιση της διαδικασίας. Εκείνος, δε, που επίσης εμφανίστηκε να θεωρεί ακατανόητα τα «παιχνίδια ρήξης» του Ευ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει παραβιάσει τις κεντρικές οδηγίες του πρωθυπουργού και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να φαντάζει ως ο επικρατέστερος διάδοχος του σημερινού «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας.  

 ΕΛ.ΣΤΑΤ

 Σε οριακό σημείο βρέθηκαν ξανά οι σχέσεις του Ευ. Τσακαλώτου με το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού άφηναν να εννοηθεί πως ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας αποκλείεται να μην τα γνώριζε εγκαίρως, ώστε να προειδοποιήσει τον Αλ. Τσίπρα να είναι πιο «ευθυγραμμισμένος με την πραγματικότητα» κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δευτέρας ως προς τις αναφορές του σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εξετέθη από τη δημοσιοποίηση των επίμαχων στοιχείων, αφού διέψευδαν κατηγορηματικά τη «μαγική εικόνα» που είχε επιχειρήσει να προβάλει, ήταν μια δυσάρεστη επικοινωνιακά εξέλιξη, που οι στενοί του συνεργάτες εκ των υστέρων προσπαθούν να χρεώσουν στο υπουργό Οικονομικών, με υπαινιγμούς για ελλιπή ενημέρωση του Αλ. Τσίπρα.  

Υπόγειος πόλεμος

 Το επεισόδιο με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. έρχεται να επιβεβαιώσει το άσχημο κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών και τον υπόγειο πόλεμο φθοράς σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών. Διότι, στην προκειμένη περίπτωση, όλα δείχνουν πως ο Ευ. Τσακαλώτος, διά της «υπονομευτικής αποσιώπησης» των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., θέλησε να «ανταποδώσει» στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα τα προβλήματα που κατά καιρούς τού έχουν δημιουργήσει με το να προβάλλουν ένα εκτός τόπου και χρόνου επικοινωνιακό αφήγημα περί τερματισμού της λιτότητας. Η παρασκηνιακή διένεξη του Ευ. Τσακαλώτου με τον Αλ. Τσίπρα και, κυρίως, με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, που εσχάτως έχουν επανακάμψει, ασκώντας ουσιαστική επίδραση στη χάραξη της πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του Νίκου Παππά, έχει παρενέργειες και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Κι αυτό γιατί ένα από τα στελέχη που έχουν «παροπλιστεί» σημαντικά είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θ. Μιχόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πλησιέστερα στον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, καθώς δεν τους συνδέουν μόνο ισχυροί δεσμοί φιλίας, αλλά και το πνεύμα συναντίληψης που έχουν σε πολλές από τις πτυχές της διαπραγμάτευσης.