Νέο ραντεβού των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Hilton παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τους επικεφαλής του κουαρτέτου να αναχωρούν προκειμένου να συμμετάσχουν δια ζώσης στο EuroWorking Group.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά των δανειστών εκλαμβάνεται ως θετική ένδειξη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με το βασικό ζητούμενο όπως προκύπτει από πολλές πηγές να είναι το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων από τα ανοικτά θέματα.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα αντισταθμιστικά μέτρα, ζητήματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες κατά τις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι αυτό των εργασιακών στο οποίο το ΔΝΤ δεν αναγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επιμένει σε αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων και κυρίως στην επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να εξετασθεί και το θέμα του αφορολόγητου, το οποίο δεν εξετάστηκε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις και το οποίο είναι αρκετά ακανθώδες. Το ΔΝΤ ζητά μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Η επιμονή του κάνει την κυβέρνηση να υπαναχωρεί από τις αρχικές της θέσεις που προέβλεπαν μείωση του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών ΦΠΑ σε ενέργεια και είδη διατροφής.

Η τηλεδιάσκεψη του EWG

Μετά την απόφαση για παραμονή τους στην Αθήνα είναι δεδομένο ότι τόσο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Γιώργος Χουλαράκης, όσο και επικεφαλής των ομάδων των θεσμών θα συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα.

Στόχος είναι πειστούν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες και με τη σειρά τους να πείσουν και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι το θέμα της Ελλάδας προχωρά.

Ωστόσο, ακόμη και αν έχουμε τεχνική συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου, ο δρόμος για τη συνολική συμφωνία θα είναι ακόμη μακρύς.

Σε κάποια επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα που συζητούνται τώρα με το ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, θα πρέπει οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να πάρουν αποφάσεις για την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να έρθει και η δόση από το δάνειο του ESM που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο.


ependisinews.gr