Στον απόηχο της συνάντησης των Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόι και Τζεντιλόνι που έστειλαν το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρχει ΕΕ πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους πρέσβεις των 27 χωρών μελών της Ένωσης τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο στενό πυρήνα της ΕΕ . Στο τραπέζι τέθηκε επίσης το ζήτημα των προκλήσεων και των προοπτικών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της Ευρώπης, μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των τεσσάρων Ευρωπαίων ηγετών χθες στο Παρίσι.
«Δέσμευσή μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας να μένουν πίσω. Πρέπει να μείνουμε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Το μέλλον της Ευρώπης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην κοινή δημοσιονομική πολιτική. Δεύτερον, στην δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και κοινωνικών παροχών στους πολίτες των κρατών - μελών. Τρίτον, το θέμα της ασφάλειας και φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να διαθέσουμε τα απαραίτητα κονδύλια ως Ευρώπης για να διαφυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα».


Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κομβικός, ενώ ανέπτυξε πτυχές από το συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την αδυναμία της να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ταυτόχρονα, όμως, ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στους πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι συχνά προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις.


«Δυστυχώς», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «το πιθανότερο είναι ότι θα χάσουμε την ημερομηνία της 20ης Μαρτίου. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν ένα χρόνο. Όσο αργεί, αυξάνονται τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση και επιβαρύνεται η χώρα. Δημιουργεί, πάντως, προβληματισμό το γεγονός ότι οι πιστωτές ζητούν μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Στο μυαλό μας, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το 2018 αποτελούν τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης».


Η συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάσσεται στη συνολικότερη πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων που έχει ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία για την τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι, τον γενικό γραμματέα του NATO κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.