Ένα βήμα μπροστά δυο βήματα πίσω κάνει η κυβέρνηση σε ότι αφορά την διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς στο παραπέντε της αποχώρησης των εκπροσώπων των θεσμών φάνηκε φως στο τούνελ .
«Είδαμε τους αριθμούς, στα δημοσιονομικά και στις συντάξεις- δηλαδή πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος είπε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας μετά το τέλος των χθεσινών συνομιλιών. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό πρόσθεσε ».

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει μείωση συντάξεων μέσα στο 2018 ενώ σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στις χθεσινές συνομιλίες υπήρξε σύγκλιση στα αντίμετρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση για το 2019 και μετά. Η κυβέρνηση παρουσίασε τις προτάσεις της στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών καθώς και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά .

Από την συζήτηση διεφάνει πάντως ότι , οι θεσμοί επιμένουν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να έχουν κοινωνική. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά « θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο ίδιος άνθρωπος δήλωσε ότι έχει ελαχιστοποιηθεί η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση πάντως περιμένει την αντίδραση της Κομισόν καθώς μέχρι τώρα το Διεθνές Νομισματικό ταμείο είναι αυτό που δίνει τον ρυθμό στις συνομιλίες αδιαφορώντας για τις συνέπιες που θα έχουν οι απαιτήσεις του .

Το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε πάντως και χθες ότι η κυβέρνηση θέλει λύση πακέτο στο θέμα δηλαδή την απόφαση για ένα Staff Level Agreement και στη συνέχεια την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.