Νέες προσδοκίες θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο παρά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις . Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης αναμένεται να αναφερθεί στις αναπτυξιακές κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση παράλληλα με την αξιολόγηση θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεφύγει από την σκληρή μνημονιακή λογική.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα πρέπει να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς όλα τα γραφειοκρατικά θέματα προκειμένου με το τέλος της διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για την χώρα.

Και αυτό γιατί ενώ όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν κινείται στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρασκηνιακά υπάρχει σε εξέλιξη μια ολόκληρη διαδικασία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Μιλώντας μάλιστα την Κυριακή στην εφημερίδα «Documento» ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ» στην προοπτική απαλλαγής της Ελλάδας από το καθεστώς της επιτροπείας.

Στην πραγματικότητα, «δεν διαπραγματευόμαστε απλά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης –είπε πρωθυπουργός- αλλά και πώς θα φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και τα απαραίτητα μέτρα απομείωσης του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο και θα ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μια συμφωνία, δηλαδή, που θα σηματοδοτήσει και την προοπτική οριστικής εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα επιτροπείας και άρσης κυριαρχίας».«Δουλειά μας είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία τη β΄ αξιολόγηση" δήλωσε.

Ωστόσο έχει κατά τη γνώμη μου επεσήμανε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμορφωθεί ένας πολιτικός συσχετισμός που εύλογα μας κάνει να θεωρούμε, ειδικά μετά την επί της αρχής συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, ότι τα πράγματα έχουν μπει σε μια θετική τροχιά. Όλοι πλέον κατανοούν ότι δεν πρέπει να ανακοπεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας με επιπλέον καθυστερήσεις. Κανείς δεν θέλει αυτή τη στιγμή εμπλοκή των διαπραγματεύσεων, ούτε από τους θεσμούς ούτε από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης» .