«Περιμένουμε και μόλις δούμε το τελικό πακέτο της συμφωνίας τότε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει θέση. Πολλά απ’ όσα ακούγονται είναι εξωπραγματικά», δήλωσε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στον Γιώργο Τράγκα. «Όσα αρνητικά θα νομοθετήσουμε από τώρα, τόσα θετικά θα νομοθετήσουμε επίσης από τώρα», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης και τόνισε: «Θα πρέπει να υπολογίζουμε και σε τι βαθμό θα γίνει και η αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν είμαστε σε κλίμα πανηγυρισμού στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια ανάσα ανακούφισης, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία. Δεν χάνουμε το τρένο της αξιολόγησης, είμαστε σε καλό δρόμο». Ο κ.Ζαχαριάδης σχολίασε επίσης και τις δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σχετικά με την αντίδραση της κοινωνίας «ο κόσμος ξέρει ότι όσα νομοθετήσουμε, δεν είναι δικές μας επιλογές. Για κάθε αρνητικό μέτρο θα υπάρξει κι ένα θετικό. Αυτή είναι συμφωνία και έτσι θα προχωρήσει».  

Όσον αφορά το εάν ο ίδιος εμπιστεύεται τους δανειστές σημείωσε: «Κάποιους τους εμπιστεύομαι και κάποιους όχι. Σε κάθε περίπτωση έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες φιλίες και συμπάθειες στην Ευρώπη. Π.χ. ο Σουλτς έχει μια πιο φιλική αντίδραση απέναντί μας».   Όσον αφορά το στοίχημα της κυβέρνησης ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε: «Είναι ένα στοίχημα για την χώρα κι όχι για την αριστερά το πώς θα βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση. Συγκυβερνούμε με την τροικα, τους θεσμούς, το κουαρτέτο και προσπαθούμε να βγούμε από τα μνημόνια και να οργανωθούμε ως κράτος».  

Για την πολιτική τακτική της κυβέρνησης ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε πως: «Το 5% στο 35% του ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, το έκανε ο ελληνικός λαός. Όντως κάναμε τον αγώνα απέναντι στα μνημόνια και βγήκαμε στους δρόμους και καλώς το κάναμε. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανή σκληρότητα για την δημοκρατική Ευρώπη, ως αριστερή κυβέρνηση. Είχαμε υπολογίσει ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στα Ευρωπαϊκά κράτη. Γίνανε μετατοπίσεις κατά την γνώμη μας, εκείνη την δύσκολη περίοδο, αλλά δεν ήταν αρκετές. Κατά την γνώμη μου συνεχίζεται η αντιπαράθεση «αντιμνημόνιο-μνημόνιο». Η μεγάλη σύγκρουση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς για τα όρια της πολιτικής που ασκείται, συνεχίζεται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Οι στρατηγικές όμως είναι εντελώς διαφορετικές».  

Αναφορικά με την κρίσιμη πολιτική περίοδο και το ενδεχόμενο των εκλογών ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «το θέμα είναι πώς κάποιος θα αντιμετωπίσει την κρίση. Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να γίνεται διαρκώς με την διαδικασία των δημοσκοπήσεων. Εμείς σήμερα περνάμε μέτρα που είναι οδυνηρά για την χώρα, όμως στο τέλος της διαδρομής αν έχουμε οριοθετήσει την έξοδο από την κρίση, θα συσπειρώσουμε και πάλι της πολιτικές δυνάμεις. Δημοσκοπικά υπάρχει μια απόσταση κάποιων ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές μας έχουν στηρίξει, όμως δεν έχουν στραφεί κάπου αλλού. Δεν καταγράφει κανένα άλλο κόμμα εκρηκτική άνοδο. Είναι σε αναμονή οι ψηφοφόροι».

Για Πάνο Καμμένο

Για τις απόψεις που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης σχετικά με την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι: «Δεν συμφωνώ με τον Νίκο Φίλη για την συνεργασία μας με τον Πάνο Καμμένο. Αυτή τη νομιμοποίηση  της συνεργασίας την έδωσε ο ελληνικός λαός. Είναι γνωστό ότι όταν έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίες συνεργάζονται διαφορετικά κόμματα. Ο Πάνος Καμμένος προέρχεται από την συντηρητική παράταξη και εκτιμούμε ότι έχουμε δώσει, παρ’ όλου που είμαστε διαφορετικά κόμματα, μαζί αγώνες και για την κοινή συνύπαρξη. Τα δύο χρόνια συνύπαρξης δώσαμε σημαντικές κοινοβουλευτικές μάχες, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και τώρα όλα δείχνουν ότι μπορούμε να μπούμε στη φάση της ανάπτυξης. Δεν είναι πολιτική σύγκλυση είναι μια πολιτική συνεργασία».

Σε ερώτηση για την στάση του Νίκου Φίλη, απέναντι στον Πάνο Καμμένο ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε: «Δεν νομίζω ο Νίκος Φίλης έχει σκοπό να βρίσκεται σε μια συνεχή αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο. Έκανε μια σοβαρή παρέμβαση στα θέματα της Παιδείας, κι αυτό πρέπει να εκτιμηθεί».   Τέλος, στην ερώτηση εάν ο Πάνος Καμμένος «έδιωξε» τον Νίκο Φίλη από την κυβέρνηση, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε: «Την τελική ευθύνη για την συγκρότηση της κυβέρνηση δεν την έχει ο συγκυβερνήτης ούτε κάποιος άλλος μη θεσμικός παράγοντας. Την απόλυτη ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Εκεί είναι το κέντρο των πολιτικών αποφάσεων, κανένας δεν μπορεί να επιβάλει τον πρωθυπουργό της χώρας την σύνθεση της κυβέρνησης».