Μέτρο-μέτρο, ευρώ-ευρώ, παζάρι με την τρόικα - Οι δανειστές απαιτούν: Οριζόντιες οι περικοπές στις συντάξεις - Μπλόκο στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ   Με την διαδικασία του… μπακάλη, εξετάζοντας μέτρο-μέτρο και ευρώ-ευρώ  όλα τα σημεία της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα μπει στη διαδικασία του παζαριού με τους θεσμούς που καταφθάνουν αποφασισμένοι για όλα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα σκληρό τρίμηνο για να ξεμπερδεύει με το θρίλερ της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο όλα δείχνουν ότι οδεύει προς Μάιο. Το σενάριο που έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη συμφωνίας με το κουαρτέτο ως τις 10 Μαρτίου προσκρούει σε εμπόδια - τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος όσο και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).  

Σε επίπεδο κυβέρνησης, η συνειδητοποίηση ότι το δόγμα περί τέλους της λιτότητας και «1+1=0» (δηλαδή 1 ευρώ ελάφρυνση για κάθε 1 ευρώ μέτρων) δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι από το Eurogroup και δημιουργεί ήδη κραδασμούς. Πέρα από το θέμα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι και με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί στην πραγματικότητα, υπάρχει και το πρόβλημα των βουλευτών που θα κληθούν να ψηφίσουν τα πολυνομοσχέδια.  

Μέτρα 3,2 δισ. για αρχή  

Το μοναδικό χειροπιαστό αποτέλεσμα που απέσπασε η κυβέρνηση στο Eurogroup είναι, κατά τις πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η μείωση του ύψους των μέτρων που απαιτούνται από 1/1/2019 από το 2% (3,6 δισ. ευρώ) σε 1,75% του ΑΕΠ (3,2 δισ. ευρώ) και η σταδιακή εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις την τριετία 2019-2021.   Πέρα από τα -διόλου ευκαταφρόνητα- 400 εκατ. ευρώ και τις προοπτικές που ανοίγονται για το χρέος (αν μπει το ΔΝΤ), τα υπόλοιπα περί ουδέτερου αποτελέσματος των μέτρων οφείλονται στην καλύτερη περίπτωση σε... παρερμηνείες.  

Η επιστροφή του κουαρτέτου μετά την Καθαρά Δευτέρα πολύ δύσκολα θα οδηγήσει σε συμφωνία λένε στο «ΘΕΜΑ» στελέχη τόσο από την πλευρά της Κομισιόν όσο και από αυτή του ΔΝΤ. «Το βρίσκω πολύ απίθανο να έχουμε συμφωνία (staff level agreement) στο τέλος αυτής της αποστολής των θεσμών. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πάρα πολλά - τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές όσο και ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», εκτιμά στέλεχος του Ταμείου. Ο ίδιος θεωρεί δύσκολη ακόμη και την αποδοχή της νομοθέτησης των αντισταθμιστικών μέτρων από την πλευρά του ΔΝΤ.