Kαθοριστικό βήμα για κλείσιμο της αξιολόγησης χαρακτήρισε το πρόσφατο Eurogroup ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Πετύχαμε έναν έντομο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 χρονια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο θέμα της διαπραγμάτευσης.

Είπε ότι με την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup επιστρέφουν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.
Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η κυβέρνηση νέα μέτρα λιτότητας και τόνισε ότι αυτή η θέση της κυβέρνησης έγινε σεβαστή από τους δανειστές.

"Η δουλειά μας αποδίδει καρπούς" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την κατ’ αρχήν συμφωνία για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων.
Η οικονομία ανακάμπτει τόνισε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι διαψεύδονται όσοι έλεγαν ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

 "Με τις τελευταίες εξελίξεις και με το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μάρτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε εδώ και να αντιπαρατιθέμεθα για τα σημαντικά που είναι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος, πώς θα προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία, πώς η χώρα θα βγει από την επιτροπεία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία της προηγούμενης περιόδου. Επισήμανε ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Τελικά, τόνισε, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με την εφάπαξ 13η σύνταξη, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε κρατήσει αδιανόητη στάση, που δεν επικρότησε ένα μέτρο -για πρώτη φορά σε 7 χρόνια προγράμματος- παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους και  εκτίμησε για το 2016 2% πλεόνασμα.


Εξηγώντας τις δηλώσεις Νταισελμπλουμ είπε: «Τόσο τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης θα ψηφισθούν ταυτόχρονα στο κοινοβούλιο και κανένα από αυτά δεν θα τελεί υπο αίρεση».


«Τα μέτρα λοιπόν αυτά θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1/1/2019» είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «σύνηθες να ψηφίζονται μέτρα η έναρξη εφαρμογής των οποίων μετατίθεται για αργότερα»

 Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αφωνία και έλλειμμα στρατηγικής της ΝΔ, ασκώντας της κριτική και για τη στάση της αναφορικά με τη συμφωνία του Eurgoroup, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ύστερα από ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί και δεν είναι στη Βουλή, ότι δεν απηύθυνε ερώτημα στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" επί της διαπραγμάτευσης και πως όμως ο ίδιος θα είναι εδώ κάθε Παρασκευή να τον περιμένει και να του απαντά.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα ακόμα ότι δεν θριαμβολογούμε αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση του που ακούστηκε από επίσημα χείλη ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο δρόμος της λιτότητας. «Δεν κρύβω και ούτε θέλω να είμαι φειδωλός στις δηλώσεις μου και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον Γιώργο Χουλιαράκη που κατάφεραν όλα αυτά».
Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ το έβαλε στα πόδια.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας υπερασίστηκε τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο.

«Για το ασφαλιστικό, θέλω να πως το εξής: όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαιναν και έλεγαν στα ΜΜΕ ότι ο Τσίπρας είναι ψεύτης και ο Κατρούγκαλος και η Αχτσιόγλου. Γιατί τους ισοπεδώααμε όλους. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν επιβάρυναν οι εισφορές ορισμένα εισοδήματα. Μπορεί να είναι λάθος; Μπορεί. Δεν λειτουργήσαμε εν λευκώ. Είμασταν αναγκασμένοι να φέρουμε μια λύση που δεν θα επιβάρυνε τους συνταξιούχους. Αυτά τα κατανείμαμε με βάση το εισόδημα.Και είπαμε ότι το 80% ελαφρύνεται και το 20% επιβαρύνεται. Βρήκε ο αρμόδιος υπουργός και είπε κατι και τον κανιβάλισαν. Και βγαίνει χθες η έρευνα της ΕΣΕΕ και λέει ότι το 77% των ελευθερων επαγγελματιών ελαφρύνεται από τις εισφορές. Είμαστε χαρούμενοι που επιβαρύνεται το 14%; Όχι. Δεν μπορεί σε αυτό τον τόπο στο όνομα της σκοπιμότητας να κάνουμε το άσπρο - μαύρο. Η μεγάλη πλειοψηφία πληρώνει μικρότερες εισφορές» είπε χαρακτηριστικά.

«Ανακάλυψαν», είπε, «ότι δήθεν ο κ. Τσακαλώτος είναι κρυμένος και δεν ξέρω αν πήγαν σε Νικολούλη και Χαρδαβέλλα να τον βρουν. Ο Τσακαλώτος μίλησε. Ο Μητσοτάκης πότε θα μιλήσει;»


«Η γερμανική γλώσσα έχει μια λέξη που είναι αμετάφραστη στα ελληνικά και σημαίνει ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος. Εγω θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη γι αυτό που αισθάνομαι ότι έκανε ο Μητσοτάκης πηγαίνοντας στην Γερμανία πριν το Eurogroup. Είναι μια στάση αντιπατριωτική».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας: «Αυτά τα δυο χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά. Κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχει η δυνατότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Η χώρα από το 2015 και μετά δεν είναι μόνη και δεν είναι πια ικέτης. Αυτό το διάστημα επισκέφθηκαν την χώρα σπουδαίοι ηγέτες. Ομπάμα, Πούτιν, Πάπας Φραγκίσκος, Ολάντ, ηγέτες του Νότου. Διαμορφώθηκαν νέες συμμαχίες και συσχετισμοί. Η Ελλάδα σταμάτησε να είναι χώρα της καρπαζιάς και της ικεσίας. Ακολουθεί με σοβαρότητα μια εξωτερική πολιτική. Δεν κατάλαβαν τίποτα. Ουτε όταν ο Ομπαμα εήρθε εδώ να κάνει την τελευταία του παρουσία ως πρόεδρος. Τωρα έπαθαν στραπάτσο. Θα ζητήσω σε όλους να συνειδητοποιήσετε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση γιατί είμαστε αποφασισμένοι».

Λεβέντης: Η κυβέρνηση θα τα δεχθεί όλα -Όποιος διαφωνεί πάει σπίτι του

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ξεκίνησε την πρωτομιλία του με αναφορά στο νεο ασφαλιστικό το οποίο χαρακτήρισε νεο φορολογικό. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει το πραγματικό ποσό που ζητάει το ΔΝΤ. Είπε ακόμα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Είχατε υποσχεθεί προσωπική διαφορά. Τώρα, γιατί το παίρνετε πίσω;». «Πώς θα πάρει πίσω ο φορολογούμενος τα χρήματα από τα νέα μέτρα» και «πώς θα ισοβαθμήσει το τσεκούρι από τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου», συμπλήρωσε ακόμη.

Είπε ακόμα ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση η φιλοσοφία του νόμου και θα φύγουν αυτοί που παράγουν σε αυτό τον τόπο. «Η πτώση του αφορολογήτου είναι ένα χαστούκι στα χαμηλά εισοδήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Για την προνομοθέτηση των μέτρων είπε: «Οι υπουργοί σας λέγανε κ. Πρωθυπουργέ ότι είναι παράνομο να δεσμεύσεις επόμενες χρονιές και επόμενες κυβερνήσεις» και πρόσθεσε: «Το Σύνταγμα το έχουμε κάνει χαλί που το ποδοπατούμε όποτε θέλουμε. Η καταπάτηση του είναι ελεύθερη στην Ελλάδα».

Για την αξιολόγηση είπε: «Υπάρχει ανησυχία στο πανελλήνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Γιατί το τραβήξατε τόσο πολύ; Αφού θα τα δεχθούμε όλα. Χρειάζεται στην Ελλάδα μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που πιστεύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Εχουμε μπερδέψει τι είναι μέτρο και τι μεταρρύθμιση».

Στο ίδιο πλαίσιο, εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση θα δεχθεί όλα τα μέτρα και αυτό θα το δούμε την Τρίτη, όταν και θα έρθουν οι δανειστές στην Αθήνα».
«Θα τα αποδεχθούμε όλα και ας λέει η κυβέρνηση για αντισταθμιστικά μέτρα» συμπλήρωσε, ενώ σχετικά με τη στάση των βουλευτών της συγκυβέρνησης, επεσήμανε ότι «σύμφωνα με την ηθική, όποιος βουλευτής διαφωνεί, παραιτείται και πηγαίνει σπίτι του».
Κάνοντας ειδική μνεία στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, σημείωσε πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο φορολογικό, το οποίο θα φέρει μείωση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. «Ο νέος νόμος φάνηκε από την αρχή ότι δεν θα λειτουργήσει» έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας πως «είναι σαν να πληρώνουμε σε δύο εφορίες».