Στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάει σε εκλογές και θα υπογράψει τα μέτρα προχώρησε ο πρώην υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσαντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, με αφορμή το κρίσιμο Eurogroup.

«Μην ακούτε τι λέει για εσωτερική κατανάλωση, ο Τσίπρας στην πραγματικότητα έχει συμφωνήσει στα περισσότερα από αυτά που προτείνουν οι δανειστές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Έχει συμφωνήσει να ψηφίσει εκ των προτέρων για πρόσθετους φόρους για το 2019, χρειάζεται ένα περιτύλιγμα για να το “πουλήσει” στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Δε νομίζω πως θέλει να πάει στις κάλπες. Νομίζω υπάρχει μια βασική διαφορά με το 2015 που ο κόσμος δεν βλέπει.

Ωστόσο, τόνισε ότι «το καλύτερο που έχει να κάνει η Ελλάδα, είναι να τηρήσει πιστά τη συμφωνία με τους δανειστές», καθώς «αυτό θα την βοηθήσει να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ., θα αποσυμπιεστούν τα spreads των κρατικών ομολόγων ελπίζοντας ότι θα βγούμε από το αδιέξοδο».

Αναφορικά με το χρέος εκτίμησε ότι οι Γερμανοί δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν μια νέα ελάφρυνση του - αν και το έχουν δεχτεί γιατί το Eurogroup έχει πει ότι θα λάβει μέτρα- ωστόσο, ενόψει εκλογών δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν τα επιπλέον βήματα για να συγκεκριμενοποιήσουν τα βήματα μείωσης του χρέους.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε μάλιστα την στάση της Γερμανικής ηγεσίας, χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις τους μη ρεαλιστικές.

«Οι Γερμανοί και το Eurogroup, μιλούν για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια. Δε νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό. Μπορεί να συμβεί αλλά με τεράστιο κόστος για την οικονομία. Οπότε το ερώτημα σε αυτό το σημείο είναι, θα δώσουμε λίγο χώρο στην οικονομία ή θα επιμείνουμε σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η προσαρμογή του χρέους θα πρέπει να δοθεί ταχύτατα, ενώ μίλησε ανοιχτά για πιθανή ανάγκη ύπαρξης 4ου Μνημονίου και ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.