Με προσδοκίες για μια πολιτική λύση προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει η αίσθηση ότι βρέθηκε η κοινή βάση που θα φέρει το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μετά τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο σκληρός της Ευρώπης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε χθες να δίνει τα διαπιστευτήρια του για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας!!!!

Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι από την σημερινή συνεδρίαση θα πάρει ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας η οποία θα μπορεί να περάσει χωρίς τριγμούς από το ελληνικό κοινοβούλιο το ταχύτερο δυνατό . Το προσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει στους τρεις βασικούς άξονες, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα δίνει την δυνατότητα στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν μέχρι τις 27 του μηνός στην Αθήνα ώστε η συμφωνία να κλείσει και σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) στις αρχές Μαρτίου.

Φυσικά μέχρι και την τελευταία στιγμή το ζητούμενο είναι εάν και με πιο καθεστώς θα συμμετέχει το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα. Καθώς μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της Άγκελας Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ την ερχόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση εμφανίζεται να προετοιμάζεται για μια μικρή καθυστέρηση στις εξελίξεις που μπορεί να την φέρει χρονικά μέχρι και το επόμενο Eurogroup δηλαδή στις 30 Μαρτίου.

«Το πρόβλημα είναι ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019 επανέλαβε χθες σε συνέντευξη του στην Real ο υπουργός τύπου Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αν, λοιπόν, επιλυθεί μέχρι την Δευτέρα αυτή η διαφωνία ως προς τις εκτιμήσεις αυτές, ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθούν σε τεχνικό επίπεδο πλέον όλες οι εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».

Εάν πάντως όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν αμέσως μετά την ψήφιση του προγράμματος από το ελληνικό κοινοβούλιο θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για την ποσοτική χαλάρωση αν και τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τις 9 Μαρτίου που συνεδριάζει γι αυτό το θέμα η ΕΚΤ είναι πολύ στενά. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος μέσα στον Μάρτιο η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 27 Απριλίου.

Αυτή την φορά ωστόσο η κυβέρνηση δεν προσδοκά μόνο να κλείσει την αξιολόγηση. Θέλει να φέρει μαζί με την συμφωνία και ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία θα εξισορροπήσουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

Έτσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε στο τραπέζι μέτρα που αφορούν και την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 13% καθώς και την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε ότι αφορά το συνολικό πακέτο, οι πληροφορίες λένε ότι όλα εξαρτώνται από το εάν θα πιαστεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια .Δηλαδή μείωση του αφορολόγητου θα προκύψει το 2019, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως επίσης θα υπάρξει περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2020 και όχι το 2019, εάν και πάλι δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.