Το 1829 που η Ελλάδα δεν είχε γίνει ακόμη ανεξάρτητο κράτος η Δ΄ Εθνοσυνέλευση υποσχέθηκε να χτίσει ένα μεγαλοπρεπή ναό, αφιερωμένο στον Χριστό, τον Σωτήρα του Έθνους. Το 1829, πριν ακόμη γίνει ανεξάρτητο κράτος η Ελλάδα, η Δ’ Εθνοσυνέλευση υποσχέθηκε να χτίσει έναν ναό αφιερωμένο στον Χριστό. Από τότε έχει τις ρίζες της η υπόθεση που έχει κάνει άνω-κάτω από χθες το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από τότε όμως που έγινε το τάμα… αυτό δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Ξεχάστηκε. Άλλωστε το κράτος της Ελλάδος, χρεοκόπησε δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 1843. Το τάμα ξαναθυμήθηκε η Χούντα, που είχε άλλωστε και εθνικοσωτήρια συναισθήματα.

Το 1968 ο Παπαδόπουλος ανήγγειλε την ανέγερση του ναού στο λόφο του Αγχεσμού (δηλαδή τα Τουρκοβούνια). Σύστησε και ειδικό ταμείο όπου θα έμπαιναν όλες οι δωρεές για το τάμα. Μαζεύτηκαν 453 εκατομμύρια, αλλά τα 406 εξαφανίστηκαν !

Το τάμα το ξέθαψαν τώρα (2017!) 16 βουλευτές της ΝΔ, ένας των ΑΝΕΛ και ένας ανεξάρτητος. Με ερώτησή τους στη Βουλή ζήτησαν να εκπληρωθεί το τάμα του έθνους. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε η ηγεσία της ΝΔ έδωσε εντολή στους βουλευτές της να αποσύρουν τις υπογραφές τους.

Στις φωτογραφίες μερικές από τις μακέτες για το Τάμα του Έθνους που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό της Χούντας, όπως δημοσιεύτηκαν στο τεύχος 7 του περιοδικού Αντί, στις 30 Νοεμβρίου 1974, και ανέβασε στην σελίδα του στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης.