Στρατηγική σκληρού ροκ θέτει σε εφαρμογή η Νέα Δημοκρατία. Βάζει πάνω στο τραπέζι το όπλο της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Οσο Τσίπρας και Τσακαλώτος παίζουν καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το ηγετικό επιτελείο θεωρεί ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας και είναι ανοιχτός ο κίνδυνος η χώρα να ξαναζήσει το δραματικό καλοκαίρι του 2015 και να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών άφησε ανοιχτό ανώτατη κομματική πηγή, ενώ βρισκόταν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όπου ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι είναι στον αέρα η διαπραγμάτευση.
“Ξεχάστε την 20η Φεβρουαρίου” δηλαδή μια συμφωνία έως το επόμενο Eurogroup, ήταν το μήνυμα γερμανικών κυβερνητικών πηγών. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, επιβεβαίωσε και επισήμως τις προθέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Από εμάς εξετάζονται πολύ προσεκτικά όλες οι δυνατότητες αντίδρασης” δήλωσε χωρίς να αποκλείει την πρόταση μομφής. “Θα περιμένουμε την καταληκτική ημερομηνία” πρόσθεσε εννοώντας την 20η Φεβρουαρίου.

Ο στόχος της ΝΔ, είναι να επιφέρει πλήγμα στη συνοχή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. Με μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ελπίζει σε διαρροές. Οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται “πρόθυμοι να ψηφίσουν τα πάντα προκειμένου να μη γίνουν εκλογές και χάσουν τις βουλευτικές τους έδρες αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα θα μείνει με τους μισούς, στην καλύτερη περίπτωση”, όπως τονίζει το ηγετικό επιτελείο του Μοσχάτου.
Υπάρχει όμως και ένας αριθμός που έχει αρχίσει να εκφράζει μία κόπωση στην ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων. Δοκιμάζεται και η αριστερή συνείδηση τους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα μίνι αντάρτικο. Σ΄αυτό ποντάρει η ΝΔ. Τα μέτρα προκαλούν όλο και μεγαλύτερο πολιτικό κόστος και όσο περνάει ο καιρός εξαντλείται κάθε αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα. Η ΝΔ επικαλείται μεταξύ άλλων και τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη που, στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Φεβρουαρίου τόνισε ότι “Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η Κυβέρνηση. Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου κλείσιμο της αξιολόγησης και θα φύγει το Δ.Ν.Τ. Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμησή.”

Χαρακτηριστικό της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα που καταγγέλλει η ΝΔ, είναι το βίντεο που διένειμε στο διαδίκτυο, με δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης, που έπεσαν κραυγαλέα έξω..

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε μερικές από αυτές:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ (11/2/2017)
“Η αξιολόγηση θα κλείσει, χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς. Θα κλείσει γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια ή να κάνει πειραματισμούς”.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ (14/2/2017)
“Τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δις και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δις; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνει όσο μικρότερη υποχώρηση ...”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ BRIEFING (14/2/2017)
“Η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας”.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΣΤΟΝ REAL FM (7/2/2017)
“Η ποσοτική χαλάρωση, αυτήν τη στιγμή, είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι, αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ (29/11/2016)
“Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν αρκεί να γίνουν κάποτε. Πρέπει να γίνουν τώρα, ώστε να έχουμε βγει μέσα στο 2018 στις αγορές”.