Πίεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι το eurogroup της Δευτέρας άσκησε ουσιαστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε «Τώρα εξαρτάται από εκείνον…».
Μετά τη συνάντηση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες επαφές της τελευταίας στιγμής μέχρι τη Δευτέρα.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περισσότερο ωμά από ποτέ - καθώς μιλούσε ως ΥΠΟΙΚ στο εθνικό του κοινοβούλιο ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες στην Ολλανδία- είπε ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Προφανώς εννοώντας ότι απόσυρση του Ταμείου θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τις οποίες έχει περιγράψει πρώτος ο Σόιμπλε.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως στην ανεύρεση ισοδυνάμων που θα πείσουν τους δανειστές ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης "είδε" και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο.
Αγκάθι παραμένουν για το Μαξίμου τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές και το περιτύλιγμα με το οποίο θα περάσουν από τη Βουλή.
Το μόνο που απομένει να ελπίζει η κυβέρνηση είναι μια πολιτική συμφωνία, ώστε να δρομολογηθεί η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Το κουαρτέτο των πιστωτών επιμένει σε πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν όμως από τώρα και θα προέλθουν κατά το ήμισυ από το δραστικό «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ, έναντι 8.636 ευρώ σήμερα, και κατά το ήμισυ από τη μείωση των κύριων συντάξεων μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Τα μέτρα-αντίβαρο που προτείνει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει οριακές μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ (από 13% σε 12% για τα τρόφιμα), φόρων εισοδήματος (με εισαγωγικό κλιμάκιο 10%-11% μεταξύ 6.000-8.636 ευρώ για όσους φοροαπαλλάσσονταν μέχρι φέτος) και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και σενάρια για μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών.