Η Νελαία ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση που υπέστη τον Αύγουστο του 2015 και την αποχώρηση της πλειοψηφίας των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου που την απάρτιζαν με επίσημη ανακοίνωση τους -κάποιοι εξ αυτών μεταπήδησαν στη ΛΑΕ- και τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη από όπου προέκυψε νέα Κεντρική Επιτροπή, τον ερχόμενο Απρίλιο θα πραγματοποίησει το πρώτο της συνέδριο. 

Συγκεκριμένα το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως και την 9 Απριλίου και σε αυτό θα συζητηθούν οι θέσεις της οργάνωσης και το Σχέδιο Καταστατικού. Ο προσυνεδριακός διάλογος θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στις 2 Απρίλη με την ψήφιση των προσυνεδριακών κειμένων και την εκλογή αντιπροσώπων από τις Οργανώσεις Μελών. Κεντρικό σύνθημα θα είναι το εξής: «Δεν Γυρνάμε Πίσω. Μαζί Να Χαράξουμε Τον Δρόμο - ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΓΩΝΑΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».

Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή συνεδρίου η Νεολαία του κυβερνώντος κόμματος το επόμενο διάστημα, θα επιχειρήσει να συναντηθεί με νέες και νέους σε όλη την Ελλάδα για να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα της καθημερινότητας. 

Στόχος της Νελαίας είναι μέσα από έναν ανοιχτό και ευρύ δημοκρατικό διάλογο, να αναδείξει ένα πολιτικό σχέδιο που θα προβάλλει λύσεις για τα προβλήματα της νεολαίας, χαράσσοντας, ταυτόχρονα, έναν άλλο δρόμο, αυτόν της συλλογικότητας, του αγώνα και της αλληλεγγύης.