Να βάλει φρένο στα σενάριο περί grexit επιχείρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ στο Βερολίνο. «Είχα την ευκαιρία, να εξηγήσω στην Καγκελάριο ότι, για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη” δήλωσε. “Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικές πηγές και η Άνγκελα Μερκελ ήταν πολύ ξεκάθαρη ότι θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η στάση της σαφώς τη διαχωρίζει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έχει το grexit σχεδόν στην ημερήσια ατζέντα του. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν είναι μόνος. Αρκετοί βουλευτές του CDU βλέπουν θετικά την έξοδο της χώρας από το ευρώ και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα, υποχρεώνοντας τους Γερμανούς πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για μια ακόμα φορά.

Ένα τέτοιο κλίμα εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνάντησή του με βουλευτές του CDU, το απόγευμα της Δευτέρας. Πηγές της ΝΔ μιλούσαν για "μεγάλη καχυποψια σε βάρος της Ελλάδας". 

Το δεύτερο μήνυμα Μητσοτάκη ήταν οτι “η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό”.

Η συνάντηση ξεκίνησε με 20λεπτο τετ α τετ των δυο ηγετών στο γραφείο της Μέρκελ στο επιβλητικό κτίριο του κόμματος του (CDU) ενώ συνεχίστηκε για άλλα 40 λεπτά με την παρουσία αντιπροσωπιών από τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛΛ είχε κλείσει την αξιολόγηση από το Φεβρουάριο του 2016 οι δανειστές δεν θα ήγειραν τόσο σκληρές απαιτήσεις σήμερα. “Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις” τόνισε. “Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας.Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.”

Μετέφερε στον Ανγκελα Μέρκελ εικόνες από τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης (ανεργία των νέων, ακραία φτώχεια κλπ). “Της μίλησα για τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και όσους χρειάζονται την αρωγή τους” δήλωσε. “Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης.
Διατύπωσα την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε».

Το μεταναστευτικό απασχολεί ιδιαίτερα την Άνγκελα Μερκελ λόγω των πιέσεων που δέχεται από την “Εναλλακτική για τη Γερμανία” που παίρνει πόντους με ρατσιστικές κορώνες. Την ενδιαφέρει να μην υπάρξουν νέα κύματα μεταστανών προς της Ευρώπη, και τη Γερμανία. Ο πρόεδρος της ΝΔ
είπε ότι θα ήθελε η Ελλάδα να έχει εθνική γραμμή σ αυτό το κρίσιμο θέμα αλλά η κυβέρνηση δεν συνέβαλλε. “Στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της” τόνισε.

Για τις 5.30 μμ (τοπικη ώρα) ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προγραμματισμένη συνάντηση με βουλευτές του CDU. Αύριο στις 11.30 είναι το ραντεβού του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίαε Βολφγκανγκ Σοιμπλε.

Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών τους συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Μιχάλης Μπεκίρης, ο εκπρόσωπος τύπου Βασίλης Κικίλιας και ο γραμματέας διεθνών σχέσεων και ΕΕ Γιάννης Σμυρλής κι από γερμανικής οι Μπέρτιλ Βέγκνερ, επικεφαλής τους γραφείου Εξωτερικών Σχέσεων του CDU και η Ελίζαμπεθ Φον Ούσλαρ, διευθύντρια του γραφείου της κ.Μέρκελ στο CDU.