Το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν άμεση σχέση με τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-εταίρων, ανέφεραν ότι οι Θεσμοί, θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση, μία πρόταση με τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Η συγκεκριμένη πρόταση θα παρουσιαστεί στο κυβερνητικό επιτελείο μέχρι και την Παρασκευή και πριν τις 20 Φεβρουαρίου οπότε και θα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ, που θα ληφθούν μόνο εάν η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους για το πλεόνασμα, καθώς το παρατεταμένο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της τον Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αποκλείεται να εξετάσουν την πιθανότητα επιστροφής στην Αθήνα έτσι ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες τους με την ελληνική πλευρά. Ωστόσο αυτό θα κριθεί από την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση.