Ένα… «πολυκόφτη» αναμένεται να προτείνουν σήμερα στο Euro Working Group στην Αθήνα, ακολουθώντας το σενάριο της σκληρής γραμμής των Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ. Στο οικονομικό επιτελείο η αισιοδοξία δεν είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί, το αντίθετο μάλιστα, ωστόσο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι στη σημερινή συνεδρίαση «θα γίνει τεχνική συζήτηση μόνον για το κλείσιμο της αξιολόγησης» και δεν θα επεκταθεί στην συνολική διαπραγμάτευση για το ΔΝΤ, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.  

Στην πραγματικότητα η συζήτηση θα εστιάσει στο τι γίνεται με τα 2/3 των προαπαιτουμένων που δεν είχαν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 26ης Γενάρη, αλλά και στην συζήτηση για τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό ως το 2018.  Επιπλέον θα γίνει καταγραφή της στάσης των Ευρωπαίων μετά την «ρουκέτα» της έκθεσης Τόμσεν-Βελκουλέσκου και τις δηλώσεις Λαγκάρντ για την ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου και περικοπών στις συντάξεις.  

Στην «απόρρητη» επιστολή Τσακαλώτου η Αθήνα μιλούσε για μέτρα μισού δισ. ευρώ, αλλά πλέον ο λογαριασμός έχει ανέβει στα 2,5 δισ. ευρώ.  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα εκπροσωπήσει στις Βρυξέλλες την Ελλάδα στο EWG, θα προσπαθήσει να πείσει πως για να κλείσει η «τρύπα» αρκούν τα υπερέσοδα από την υπερφορολόγηση και μια «υποσχετική» για διπλό «κόφτη» σε συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες και επιδόματα.