Με τους υπουργούς Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι διατηρεί ακραίες σχέσεις πάθους και μίσους. Η κατάληξη του Γιάνη Βαρουφάκη, είχε μια πορεία τέτοια την οποία κάποιοι «διαβάζουν» και σήμερα στην σχέση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Τσίπρα. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί και οι στόχοι που δεν είναι άλλοι από την παραμονή στην εξουσία, οι «τυχεροί» της ηλεκτρικής καρέκλας του υπουργείου Οικονομικών φαντάζουν ως… αναλώσιμοι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για πολλούς ήδη έχει περάσει σε γραμμή ρήξης με το Μαξίμου και φουντώνουν και πάλι τα σενάρια που τον θέλουν όχι μόνο απογοητευμένο και κουρασμένο από τα «αδειάσματα» αλλά και με πιο έντονη πια την επιθυμία της παραίτησης.

Το τέλος του Βαρουφάκη και την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, αλλά και από την έντονη ρήξη στις σχέσεις του με το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι εκτιμούν ότι θα το ξαναδούμε.  

Αποστάσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, εκτός από επικεφαλής της ομάδας των 53, κάτι που φροντίζει να τονίζει συχνά, εδώ και καιρό στέλνει μηνύματα προς το Μαξίμου ότι κάποιες πρωτοβουλίες οδηγούν σε αδιέξοδο και σε ανατροπές που ο ίδιες δεν είναι πια σε θέση να… σώσει. Τον τελευταίο καιρό από το περιβάλλον του, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ εμφανίζεται έξαλλος με τους μηχανισμούς προπαγάνδας του Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ποιος διακινεί τα σενάρια και ποιοι στήνουν τα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να έχει υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Την ίδια ώρα, ο Τσακαλώτος εμφανίζεται αποφασισμένος, ακόμη και για την οριστική ρήξη. Τρανό δείγμα της στάσης ο πρωτοφανής διαπληκτισμός του στην Βουλή με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Ο κ. Τσακαλώτος αφού επέλεξε να μην καθίσει στα υπουργικά έδρανα, αλλά στα ορεινά της Βουλής, εκεί που συνήθως κάθονται βουλευτές της ομάδας των 53, έδειξε  ξεκάθαρα την διαφοροποίηση της θέσης του από την κυβέρνηση και μέσα στο χώρο. Η  κόντρα του με τον Νίκο Βούτση ήταν μια ηχηρή εκδήλωση των προθέσεών του και της διάστασης των απόψεων που επικρατούν στην κυβέρνηση για τη στρατηγική της «σκληρής διαπραγμάτευσης» και των διαφορετικών εισηγήσεων για το μέχρι που μπορεί αυτή να φτάσει.  

Σενάρια ρήξης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκει έναν άκρως επικοινωνιακό τρόπο να στείλει το μήνυμά του. Στο παρελθόν είχε μιλήσει για παραίτηση, ωστόσο, υπέμεινε και παρέμεινε  ακόμη κι όταν ένοιωσε το απόλυτο άδειασμα με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να δώσει το Χριστουγεννιάτικο επίδομα στους συνταξιούχους αναγκάζοντας τον ίδιο με επιστολή του να απολογηθεί στους θεσμούς, δηλώνοντας μάλιστα άγνοια για την πρωτοβουλία αυτή. Τα σενάρια της ρήξης ενδυναμώνονται και από την εικόνα της κυβέρνησης ότι τα βασικά μέλη της διαπραγματευτικής της ομάδας δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους αν το επόμενο βήμα θα είναι προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Η συζήτηση για την δραχμή που ανοίγει ξαφνικά, η ένταση για το ένα η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το 95% της συμφωνίας ή μόνο το 1/3 καταδεικνύουν την έλλειψη μιας καθαρής στρατηγικής εν όψει των πιο κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ωστόσο όχι μόνο δεν παραιτήθηκε όταν είχε απολύσει την κυβέρνηση με παραίτηση στο παρελθόν, αλλά παραμένει ο  βασικός διαπραγματευτής της κυβέρνησης και εμφανίζεται να είναι αυτός που θα φέρει και την απόλυτη ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις, ακόμη και αν δεν αποτελούν πάντα δικές του επιλογές.  Αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, να «ενδώσει» σε ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των δανειστών και να προχωρήσει σε νομοθέτηση της περικοπής του αφορολόγητου και σε λεπτομερή εξειδίκευση της δυνατότητας περικοπής συντάξεων μέσω του κόφτη μετά το 2018, τότε θα πρέπει να περιμένουμε αναταράξεις όχι μόνο στο κόμμα αλλά και εντός της κυβέρνησης.