Την απόφαση να “διασώσει” τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου από τα αιτήματα άρσης ασυλίας εναντίον τους έλαβε σήμερα η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Αμφότερες οι περιπτώσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η υπόθεση του κ. Πολάκη αφορούσε στη μήνυση που είχαν καταθέσει εναντίον του ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης και η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου για συκοφαντική δυσφήμιση μετά τα όσα είχε πει πρόσφατα στην Ολομέλεια ο κ. Πολάκης στον κ. Γεωργιάδη πως : “Εσένα σε βαστούν και τα ραβασάκια που έστελνες στο ΚΕΕΛΠΝΟ και εσύ και η γυναίκα σου». Η σημερινή συνεδρίαση στην Επιτροπή σημαδεύτηκε από μεγάλη ένταση καθώς ο κ. Πολάκης εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στην Επιτροπή και ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του: “Δεν θα κάτσω κατηγορούμενος ενώ είμαι ο κατήγορος. Θα καθαρίσω τη σαπίλα στην υγεία” φώναξε ο κ. Πολάκης ενώ την ίδια ώρα κουνούσε ένα χειρόγραφο στο οποίο όπως υποστήριζε αποδεικνυόταν ποιος ζητούσε τι.

Σε μια προσπάθεια να διασώσει τον κ. Πολάκη η κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε το επιχείρημα πως η υπόθεση Πολάκη εμπίπτει στο 86 του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών καθώς όσα είπε στην Ολομέλεια ήταν στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών του καθηκόντων και επομένως το αίτημα για άρση της ασυλίας του δεν μπορεί να πάει καν στην Ολομέλεια και πρέπει να παραπεμφθεί με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Με απλά λόγια ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί ο κ. Πολάκης είναι να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές βουλευτών οι οποίοι θα ζητούν σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Η άποψη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ Γιώργου Γεωργαντά ο οποίος αναρωτήθηκε αν με αυτή την απόφαση δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Υπουργό να πηγαίνει στη Βουλή, να υβρίζει όποιον θέλει και εν τέλει να προστατεύεται επειδή είναι Υπουργός. Ο κ. Γεωργαντάς μάλιστα ζήτησε να υπάρξει γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το τι σημαίνει άσκηση υπουργικών καθηκόντων και αν η υπόθεση του κ. Πολάκη εμπίπτει εκεί. Τελικά η άποψη της Ν.Δ δεν εισακούστηκε με αποτέλεσμα η δικογραφία κατά Πολάκη να οδεύει ολοταχώς για τα συρτάρια της Βουλής καθώς θεωρείται απίθανο η κυβερνητική πλειοψηφία να αποδεχθεί ακόμα μια ενδεχόμενη πρόταση σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Όσον αφορά στην υπόθεση της κ. Αυλωνίτου έπειτα από τη μήνυση για χειροδικία που είχε υποβάλει εναντίον της ο τέως διοικητής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών Στ.Χάντζος αίσθηση προκάλεσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία άλλαξε θέση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον προτείνει στην Ολομέλεια να μην αρθεί η ασυλία της αποδεχόμενη το επιχείρημα της βουλευτού ότι η δίωξη εναντίον της έγινε με βάση πολιτικά κίνητρα.