Δυο πρωτοβουλίες με αβέβαιο αποτέλεσμα βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθώς ο χρόνος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μετράει αντίστροφα. Η μια βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο εικοσαήμερο από την Κομισιόν ενώ η άλλη ξεκίνησε εντελώς αιφνιδιαστικά από τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάινσελμπλουμ τις τελευταίες ώρες.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Κομισιόν προωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης άμεσα με μετάθεση των ζητημάτων που αφορούν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την συνέχιση της συζήτησης για την θεσμοθέτηση τυχών μέτρων αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές. Η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται να έχει προσδοκίες από την πρωτοβουλία Γιούνκερ καθώς «η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο και η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό και ευκταίο καθώς ο Γιούνκερ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη στη θέση του εκ των αποτελεσμάτων των εκλογών. Άρα , -είπε ακόμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής- περιμένουμε από τους θεσμούς που έχουν και τη δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο».

Από την άλλη ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίζεται να επεξεργάζεται την λύση για μια συνάντηση -μέχρι το τέλος της εβδομάδας- των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών αρχών, ή των προϊσταμένων τους (Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Τόμσεν, Ρένγκλινγκ, Τσακαλώτος) στις Βρυξέλλες ή στην Φρανκφούρτη.

Στόχος της συνάντησης αυτής θα είναι η συγγραφή των όρων της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement) αλλά και της δημοσιονομικής τροχιάς μετά την λήξη του προγράμματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να παρακολουθεί όλες αυτές τις πρωτοβουλίες χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένα οφέλη από αυτή την διαδικασία. Χθες πάντως κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι "σχετικά με τα δημοσιεύματα για την "πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ" σημειώνεται ότι όπως έχουμε επισημάνει κι άλλη φορά πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό τον διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν".