«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί παράλογες και εξοντωτικές προτάσεις σε βάρος του ελληνικού λαού», διαμηνύει, μέσω της «Ημερησίας», ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας συγχρόνως πως δεν βλέπει ομοιότητες στη σημερινή περίοδο με εκείνη του 2015.
Αναλυτικά, στο θέμα της διαπραγμάτευσης, «καθοριστικής σημασίας για την τελική στάση των δανειστών θα είναι η απόφαση του ΔΝΤ για την παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα. Βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο όπου όλοι θέλουν να δείχνουν άκαμπτοι, ελπίζω τελικώς να επικρατήσουν οι πιο μετριοπαθείς φωνές. Το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να φαίνεται μικρό μπροστά σε αυτά που αντιμετωπίζει η ΕΕ, αλλά η λογική που προτείνουν για να αντιμετωπισθεί οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών είναι ικανή να διαλύσει την Ευρώπη. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί παράλογες και εξοντωτικές προτάσεις σε βάρος του ελληνικού λαού», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών.

«Όχι» στις πρόωρες εκλογές αναφέρει εξάλλου, και επί λέξει, «η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους έχει πει πως δεν σχεδιάζει την προσφυγή στις κάλπες. Δυστυχώς αυτός που κατ' απόλυτα ανεύθυνο τρόπο ζητά διαρκώς εκλογές είναι ο κ. Μητσοτάκης. Αντί λοιπόν η ΝΔ να τοποθετεί πάνω στα επίμαχα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, κρύβεται ζητώντας εκλογές», κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Εσωτερικών.
Πώς όμως βλέπει τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο υπουργός; «Ως πρώτο κόμμα αποτυπώνεται το "κανένα" ή το "δεν έχω αποφασίσει". Αν αναλύσουμε τα πολιτικά χαρακτηριστικά όσων επιλέγουν μια τέτοια απάντηση θα διαπιστώσετε πως πρόκειται στο μεγαλύτερο μέρος του για έναν κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί όμως να επικοινωνεί μαζί του και να τον παρακολουθεί, έστω κριτικά, χωρίς να μετακινείται προς άλλους πολιτικούς χώρους, τουλάχιστον για την ώρα. Με βάση αυτή την ανάλυση θεωρώ πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αντιθέτως, θεωρώ πως η ΝΔ έχει "πιάσει ταβάνι" χωρίς να εμφανίζει καμία επιπλέον δυναμική».
Ενώ στο θέμα που ανέκυψε για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σημειώνει ότι «η συζήτηση δεν άνοιξε εκ μέρους της κυβέρνησης… Βεβαίως είμαστε ανοικτοί σε όποιες επανατοποθετήσεις γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου. Αν κάποιοι μετάνιωσαν που δεν υποστήριξαν την απλή αναλογική ας το ξανασκεφθούν και να το πουν, πάντα υπάρχει καιρός να διορθώσεις ένα λάθος», αναφέρει χαρακτηριστικά.