Περιοδεία στη Λέσβο, που δέχεται έντονες προσφυγικές ροές, πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την κ. Καλογήρου ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα προβλήματα από το προσφυγικό. «Σαφώς φέτος είναι καλύτερα τα πράγματα αλλά υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και συζήτησε προτάσεις για την βελτίωση του τουρισμού.

Από τη δική της πλευρά η κ. Καλογήρου τόνισε τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει στα νησιά του βορείου Αιγαίου η προσφυγική κρίση. «Περυσι η μείωση στον τουρισμό στη Λέσβο έφθασε το 70%, για φέτος στη Χίο ο τουρισμός φοβάμαι ότι θα είναι μηδενικός. Η πλειονότητα των τουριστών φθάνει με πτήσεις τσάρτερ, που έχουν δραματική μείωση», τόνισε η κ. Καλογήρου στην συζήτηση της με τον κ. Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Λέσβου, ο οποίος του χάρισε το βιβλίο «Ο Βενιζέλος στη Λέσβο».

 

Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με φορείς στο Επιμελητήριο Λέσβου, ενώ έχει προγραμματιστεί και συζήτηση με νέους στο κέντρο της πόλης, ενώ ήδη επισκέφθηκε το κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε και τους αξιωματικούς του παράκτιου περιπολικού του Πολεμικού Ναυτικού «Τοξότης», στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το οποίο συμμετέχει και σε διασώσεις προσφύγων και «ξεναγήθηκε» στο εσωτερικό του. Μάλιστα φόρεσε ένα πηλίκιο του ναυτικού που του χάρισαν οι αξιωματικοί.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να παρουσιάσει Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος κατά τη διάρκεια ομιλίας που θα εκφωνήσει.

Για την προετοιμασία της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης είχε την Τετάρτη, στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, σύσκεψη με τους δημάρχους των νησιών του Β.Α. Αιγαίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, οι δήμαρχοι της Κω Γιώργος Κυρίτσης, της Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος και της Χίου Μανώλης Βουρνούς.

Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο κ. Μακαριος Λαζαρίδης, ο βουλευτής της Ν.Δ. στο νομό Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτισώτης και ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.