Σε ευθεία αποδοκιμασία των παλαιότερων δηλώσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο Αντόνιο Ταγιάνι ο οποίος χαρακτήρισε τους Σκοπιανούς ως απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδου και του Φιλίππου του Β’ προχώρησε από τη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μη διστάζοντας να παρομοιάσει τις δηλώσεις του κ. Ταγιάνι με τις κατά καιρούς ανιστόρητες δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Ταγιάνι και παρά τη δύσκολη θέση του -“είμαι και Υπουργός και καταλαβαίνετε” είπε χαρακτηριστικά έδειξε πως η Αθήνα ετοιμάζει σειρά πρωτοβουλιών για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της: “ Μίλησα με τους ευρωβουλευτές μας. Ανέλαβε και ο κ. Κατρούγκαλος να συνεννοηθεί για τα περαιτέρω ενώ υπάρχει ήδη και η γραπτή  διαμαρτυρία από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ.Παπαδημούλη. Είμαστε σε μια εποχή που διάφοροι άνθρωποι γράφουν την ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Έντι Ράμα που ανακαλύπτει την Ακρόπολη και την επανάσταση του 1821 από τον Αλή Πασά μέχρι τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου . Η ιστορία είναι πεδίο μάχης το οποίο όμως πρέπει  να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να μαθαίνει κανείς και όχι ως φυλακή για να φυλακίζει το πνεύμα του σε αυτό” είπε ο κ. Κοτζιάς.

Λίγη ώρα νωρίτερα την έντονη διαμαρτυρία τους για τις δηλώσεις του κ. Ταγιάνι είχαν εκφράσει και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για προκλητικές δηλώσεις οι οποίες αποτελούν θεσμικό και ιστορικό ατόπημα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για δηλώσεις που  προκαλούν αλγεινή εντύπωση . “Η  ιστορία πρέπει να αξιοποιείται και όχι να παραχαράσσεται” είπε ο κ. Λοβέρδος επιρρίπτοντας ευθύνη και στον επικεφάλης των Ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα επειδή βοήθησε να να αναδειχθεί πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου  ένας από την πλευρά Μπερλουσκονικού συστήματος εξουσίας. 

Τέλος ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι ο κ. Ταγιάνι δεν δικαιολογείται από το ότι οι δηλώσεις είναι παλαιότερες και δήλωσε βέβαιος ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου  γνωρίζει πολύ καλά ότι η ιστορία των λαών και των εθνών, δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται,  δεν ξαναγράφεται και δεν υφαρπάσσεται. “Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ταγιάνι από τον θεσμικό του ρόλο  θα σεβαστεί την επίσημη θέση των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ που αναγνωρίζουν τη γείτονα ως ΠΓΔΜ” είπε ο κ. Κουμουτσάκος