Του Γιώργου Σαρρή

georgesarris@yahoo.gr

Την πόρτα της Πταισματοδίκου Αθηνών πέρασε σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά που έχει υποβάλλει εις βάρος του κ. Θέμη Αλαφούζου, κατόπιν όσων είχαν προκύψει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης.

Ο κ. Νικολόπουλος ζήτησε από την αρμόδια δικαστική λειτουργό να διερευνήσει τη σύναψη παράνομων δανειοδοτήσεων των επιχειρήσεων του κ. Αλαφούζου από τράπεζες, ακριβώς όπως φαίνεται να έχει συμβεί σε πλήθος άλλων περιπτώσεων και περιγράφονται στα πορίσματα Καλούδη και Μπρη Ο κ. Νικολόπουλος παρέθεσε και τα πρακτικά της εξέτασης του κ. Αλαφούζου από την Επιτροπή της Βουλής, από τα οποία ο ίδιος ομολογεί ότι οι επιχειρήσεις του λάμβαναν νέα δάνεια προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν παλαιότερα, τα οποία δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν.

«Η αναχρηματοδότηση τόκων, ληξιπρόθεσμων δόσεων τόκων, δεν είναι νόμιμη και υπάρχουν δύο συγκεκριμένες διατάξεις νόμων που το απαγορεύουν. Μάλιστα, και οι τέσσερις διοικητές κατέθεσαν στα Πρακτικά ότι δεν είναι δυνατόν οι τράπεζές τους να αναχρηματοδοτούν δόσεις τόκων, κάτι που το έχουν κάνει, διότι προκύπτει από τα εισηγητικά των ίδιων των επιτροπών τους. Άρα, τα ίδια τα έγγραφα των τραπεζών που ήταν πιστούχες, διαψεύδονταν πλέον από την πρακτική που ακολούθησαν στη δανειοδότηση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ καθώς και των άλλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» σημειώνει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Επίσης, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρεται σε φαινόμενο «μπαμπούσκα» ως προς τις δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων του κ. Αλαφούζου, όπου φαίνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις, άλλος να ήταν ο δανειολήπτης και άλλος ο τελικός χρεώστης. Σημειώνεται πως ο Νίκος Νικολόπουλος έχει επίσης θέσει υπόψη της Δικαιοσύνης σειρά ελέγχων Ορκωτών Λογιστών στις επιχειρήσεις του κ. Αλαφούζου σε συσχέτιση με ομολογιακό δάνειο, ύψους 36 εκ. ευρώ που ελήφθη στις 21 Ιανουαρίου 2015

Ένα μικρό τμήμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής κατά την εξέταση του κ. Αλαφούζου, που ο κ. Νικολόπουλος έχει θέσει υπόψη των δικαστικών αρχών είναι και το εξής:

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής, γιατί απαντήσατε και στον κ. Λάππα, ότι δεν είχατε θέμα με ληξιπρόθεσμα δάνεια, με τόκους, με πληρωμή τόκων, όταν πήρατε τον Γενάρη του 2015 το ΚΟΔ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων αναφέρει επί λέξει στο Πρακτικό της ότι «Εγκρίνει την παράταση καταβολής τόκων Β΄ εξαμήνου του 2014, που ήταν 730.000 ευρώ μέχρι τις 31-3-2015» κι όπως επί λέξει αναφέρεται «μέχρι την εκταμίευση της δεύτερης σειράς του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου». Και πώς έγινε αυτό;

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Γιατί το αρνηθήκατε, αλλά αλλιώς είναι τα Πρακτικά της Ανώτατης Επιτροπής Πιστοδοτήσεων.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Θα σας εξηγήσω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Και είναι κάτι που δεν είναι νόμιμο…

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν νομίζω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: …ένα καινούριο δάνειο να αποπληρώνει υφιστάμενους τόκους.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Απλώς η τακτοποίηση αυτή είχε μέσα και τόκους.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Για ποια περίοδο κουβεντιάζετε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι οι τόκοι Β΄ εξαμήνου 2014.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ε, ναι, ακριβώς αυτό σας λέω. Το ίδιο πράγμα λέμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πληρώθηκαν με το ΚΟΔ, δηλαδή.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ναι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αυτή, όμως, δεν είναι νόμιμη πρακτική, ασχέτως των διασφαλίσεων κ.λπ. που μας απαντήσατε. Εδώ έχουμε τα στοιχεία, αλλά η αποπληρωμή με το ΚΟΔ υφιστάμενων τόκων δεν είναι κάτι σύνηθες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Και ένα τελευταίο. Είπατε ότι δεν θα έπρεπε –το σημείωσα- να υπάρχει άλλη, ευνοϊκότερη μεταχείριση από πλευράς δανειοδότησης των επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης με άλλες επιχειρήσεις. Δεν υπήρξε προβληματικός δανεισμός τα τελευταία χρόνια σε ΜΜΕ;

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Πιθανόν να υπήρξε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Τότε να έρθω σε κάτι συγκεκριμένο που αφορά στην ίδια την επιχείρησή σας, τις «Καθημερινές Εκδόσεις». Τον Ιανουάριο του 2015, λίγο πριν τις εκλογές, συνήφθη το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο…

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Τον Δεκέμβριο. Έχει δυο συμβάσεις οι οποίες είναι…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αυτό δεν αλλάζει τίποτα ως προς τον χρόνο. …όταν σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας του 2014 οι συνολικές υποχρεώσεις σας ήταν 72,5 εκατομμύρια, ο κύκλος εργασιών για την ίδια χρονιά ανερχόταν μόλις σε 37,6 εκατομμύρια ευρώ και η εταιρεία εμφάνιζε ζημίες αντί κέρδη. Κι ας μην ξεχνάμε ότι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών η εταιρεία. Έτσι δεν είναι;

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Εμείς ζητήσαμε την έξοδο από το Χρηματιστήριο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Στις 9/6/2015. Το ερώτημά μου είναι: Αυτό συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εν πάση περιπτώσει, θα είχε αντίστοιχη, ανάλογη μεταχείριση και κάποιος άλλος επιχειρηματίας, κυρίως μικρομεσαίος;

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Να σας πω. Εγώ το μέγεθος δεν το προσδιορίζω. Εγώ πιστεύω ότι οι μικρομεσαίοι δεν έχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ή δανειακές συμβάσεις. Δεν έχει να κάνει με το μέγεθος. Έχει να κάνει με την αξιοπιστία και τις εγγυήσεις που μπορεί αν δώσει ο κάθε επιχειρηματίας. Πολλές φορές, δυστυχώς, οι μικρομεσαίοι έχουν αδυναμία να φέρουν κάποιες εγγυήσεις. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Πάμε στο δικό μας σημείο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει εν προκειμένω. Είναι γνωστό ότι οι μικρομεσαίοι για να δανειοδοτηθούν, αναγκάζονται και βάζουν και εμπράγματες εγγυήσεις και προσωπικές εγγυήσεις.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ της «Καθημερινής Α.Ε.» και των «Καθημερινών Εκδόσεων».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μιλάω για τις «Καθημερινές Εκδόσεις».

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Οι «Καθημερινές Εκδόσεις» είναι μια εταιρεία η οποία έκανε αύξηση κεφαλαίου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Είχε αυτά τα αρνητικά στοιχεία; Γιατί αυτά τα αρνητικά στοιχεία ευρέθησαν κατά την έρευνα που έγινε και από τα στοιχεία τα οποία ελήφθησαν από τις τράπεζες και από εσάς. Εν πάση περιπτώσει, από τα στοιχεία που έχω εγώ, προκύπτει ότι η εταιρεία ήταν ζημιογόνα και μάλιστα από το 2010 και μετά, συνεχώς.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Οι «Καθημερινές Εκδόσεις».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μα, γι’ αυτές μιλάω.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Εγώ δεν σας μιλάω για τις «Καθημερινές Εκδόσεις». Σας μιλάω για την ΑΕ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μα, εγώ σας ρωτάω για τις «Καθημερινές Εκδόσεις» και μου μιλάτε για άλλη εταιρεία.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Μα, αυτό σας λέω. Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω και πάλι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Άρα συνομολογείτε ότι οι «Καθημερινές Εκδόσεις» είχαν αυτήν την αρνητική… Και παρά ταύτα, δανειοδοτήθηκαν. Αυτό λέω.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Όχι. Να σας πω; Δικαιούμαι να μιλήσω. Λοιπόν, εδώ γίνεται αυτή η σύγχυση -ορθώς γίνεται η σύγχυση- απλώς, γι’ αυτόν τον λόγο έγινε αύξηση κεφαλαίου 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, μπήκαν άλλα 11, 12 εκατομμύρια επιπλέον μέσα και ενισχύθηκαν και δόθηκαν οι αντίστοιχες εγγυήσεις στην τράπεζα. Προσέξτε λίγο, στις ζημιές που διαβάζετε…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Κύριε Αλαφούζο, εγώ ρώτησα αυτό…

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Θέλω να είμαι σαφής…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: …και μάλιστα κάνω την αντίστιξη…

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δύο λεπτά, να ολοκληρώσω όμως. Παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Όχι, όμως, θεωρητικές απαντήσεις.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Πρακτικές.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εγώ μιλάω πρακτικά. Θα ελάμβανε λοιπόν μια εταιρεία με αυτά τα αρνητικά στοιχεία, με αυτό το αρνητικό πρόσημο, δάνειο από οποιαδήποτε τράπεζα;

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Μα δεν είναι… Θα βγάλω τώρα τα χαρτιά να σας τα δείξω. Ένα λεπτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αυτό ρώτησα. Επειδή είπατε, η αναφορά σας ήταν «δεν θα έπρεπε να έχουν προνομιακή μεταχείριση…». Απλώς, εγώ σας ρώτησα αν την ίδια μεταχείριση θα είχαν άλλες επιχειρήσεις -και δη μικρομεσαίες- σε σχέση με δική σας επιχείρηση, η οποία δανειοδοτήθηκε…

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως, βεβαίως!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: …παρά τα αρνητικά αποτελέσματα τόσων χρόνων.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Σας επαναλαμβάνω: Δεν δανειοδοτήθηκε με την έννοια που το λέτε. Υπήρχαν δάνεια και μάλιστα υπήρχε κι ένα –κατά την άποψή μου…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο τι ήταν; Δεν ήταν δανειοδότηση;

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δύο λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Όχι, ρωτάω.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν είναι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δεν είναι δάνειο; Είναι δάνειο ή δεν είναι;

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Θα σας απαντήσω. Τέσσερα δάνεια, λοιπόν, εκ των οποίων το μεγαλύτερο, της Εθνικής, ήταν χωρίς εγγύηση -ήταν μόνο με προσωπική εγγύηση- και κυρίως αλληλόχρεο, το οποίο σημαίνει χωρίς δόσεις και τόκους.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δανεισμός όμως είναι αυτός.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως. …το οποίο μετατράπηκε σε κοινοπρακτικό, σε ομολογιακό δάνειο…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούσαμε με μια απάθεια ότι πήρε χωρίς εγγυήσεις, σαν να είναι ό,τι πιο φυσιολογικό…»