Τη δημιουργία ενός συμφώνου φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, αναμένεται να προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη Δευτέρα, ενόψει των δραματικών εξελίξεων στο κυπριακό που αναμένεται να κορυφωθούν με την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.

Ο πρωθυπουργός από το πρωί μέχρι και το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει ενδελεχώς τόσο για τις εξελίξεις που αναμένονται, όσο και για την πρότασή του.

Στο σύμφωνο φιλίας που θα προτείνει, θα υπάρχει πρόβλεψη μη επεμβατικών δικαιωμάτων μεταξύ των τριών άμεσα εμπλεκόμενων στο κυπριακό χωρών. Παράλληλα όπως μαθαίνουμε, θα αποκλείει τις παρεμβάσεις στο εσωτερικό των τριών συνισταμένων της συμφωνίας, ενώ Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία θα εισηγηθεί να δημιουργήσουν ένα μηχανικό γραμματειακής υποστήριξης ούτως ώστε να υπάρχει αλληλοβοήθεια σε περιπτώσεις περιβαλλοντολογικών καταστροφών, απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης και άλλων ανάλογων δεινών.

Η Λευκωσία ήδη φέρεται να έχει συμφωνήσει με την ιδέα του κ. Τσίπρα. Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ανοικτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί πριν την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.     

Να θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα, πρώτος θα διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 10 το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 12 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στις 14:00 με τον γενικό γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 17:00 με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, στις 19:30 με τον Βασίλη Λεβέντη και στις 20:30 με τον συγκυβερνώντα Πάνο Καμμένο, ενώ βάσει της σχετικής ανακοίνωσης που εκδόθηκε, δεν θα συναντηθεί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής. Η αρχική σκέψη του πρωθυπουργού ήταν να ζητηθεί η σύγκληση σύσκεψης όλων των πολιτικών αρχηγών μαζί, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.