Κακές συνεννοήσεις, που ενίοτε οδηγούν σε παρεξηγήσεις και πυροδοτούν καυγάδες, παρασκηνιακές μάχες επιρροής επί των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού για τον σχεδιασμό της κυβερνητικής στρατηγικής σε πολιτικό και επικνωνιακό επίπεδο, κειοθελείς αποστασιοπήσεις από πρωτοβουλίες του Μαξίμου και ευδιάκριτες αυτονομήσεις κορυφαίων υπουργών συνθέτουν την εικόνα μιας ιδιότυπης εσωστρέφειας, που ταλανίζει την αριστερή κυβέρνηση της χώρας. Από τον ανασχηματισμό και μετά, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως στο ευρύτερο περιβάλλον του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφονται ουσιαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα,  σχέσεις του πρωθυπουργού με κορυφαίους παράγοντες της αριστερής εξουσίας επαναπροσδιορίζονται εκ του μηδενός από την αντίστχη ανακατανομή ρόλων που ο ίδιος δρομολόγησε με τις αποφάσεις του. Ετσι, λπόν, τα πρόσωπα που πλέον έχουν αποκτήσει ισχυρή επιρροή στις αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα για τη διαμόρφωση και την εκτέλεση της κυβερνητικής ατζέντας δεν είναι τα ίδια με αυτά που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν ως το alter ego του ή  πολιτικοί καθοδηγητές του. 

Ο Αλ. Τσίπρας πλέον υπολογίζει λιγότερο τις εισηγήσεις που δέχεται από τους υπουργούς Ν. Παππά και Αλ. Φλαμπουράρη,  οποί όλους τους προηγούμενους μήνες και πριν από τον ανασχηματισμό έλυναν κι έδεναν στο Μέγαρο Μαξίμου, και πλέον ακολουθεί τις υποδείξεις που του γίνονται από τη νέα «τρόικα» του Μεγάρου Μαξίμου: τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των τελευταίων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός είναι αποτέλεσμα των αντίστχων εισηγήσεων που έχει δεχθεί ο ίδιος από τα προαναφερθέντα στελέχη του Μαξίμου, τα οποία έχουν ισχυροπήσει αισθητά την επιρροή τους στη λήψη των κεντρικών αποφάσεων της κυβέρνησης.  τρεις «πολιτικοί ιεράρχες» του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή  κ. Βερναρδάκης, Τζανακόπουλος και Λιάκος, δέχονται επικρίσεις για τους χειρισμούς τους, καθώς διαπνέονται από μια άνευ προηγουμένου μυστικοπάθεια, που, στην αρνητική της εκδοχή, απομονώνει το Μαξίμου από το Υπουργικό Συμβούλιο, την Κνοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα, το οποίο πληροφορείται εκ των υστέρων πολλές από τις δράσεις που αναλαμβάνει ο Αλ. Τσίπρας κατόπιν δικών τους εισηγήσεων.

Ενα κρούσμα αυτής της μυστικοπαθούς και αυθαίρετης στρατηγικής που ακολουθείται από την «τρόικα» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ήταν και  εξαγγελίες που έκανε ο Αλ. Τσίπρας για την έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων και τη μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, καθώς, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είχε λάβει ολοκληρωμένη γνώση ο αρμόδιος υπουργός κονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε δύσκολη θέση απέναντι στους ομολόγους του, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει κάτι που δεν χειρίστηκε προσωπικά ο ίδιος.  πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν συμμετείχε στην επεξεργασία των επίμαχων εξαγγελιών που έγιναν από τον πρωθυπουργό και η σχετική απόφαση ελήφθη εν αγνοία του.  τελικοί χειρισμοί έφεραν την «υπογραφή» του Δ. Λιάκου, ο οποίος, πριν αναλάβει κυβερνητικό αξίωμα, ήταν κονομικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα. Ετσι, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του, είχε την ευχέρεια να υποκαταστήσει το κονομικό επιτελείο στη γραμμή που θεωρούσε πιο σωστή για την εξυπηρέτηση της εικόνας του πρωθυπουργού σε επικνωνιακό επίπεδο αδιαφορώντας εάν εκ των υστέρων αυτό θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους αρμόδιους υπουργούς, που υποχρεώθηκαν στην αποστολή γραπτών διαβεβαιώσεων αναφορικά με τον χαρακτήρα των σχετικών παροχών, κυρίως προς τους συνταξιούχους.

«Καταπέλτης» και  μυστικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου

Αγώνα δρόμου με σκοπό την αποκατάσταση της θρυμματισμένης πρωθυπουργικής εικόνας του Αλ. Τσίπρα δίνει το επικνωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, καθώς τα μηνύματα που εισπράττει εδώ και εβδομάδες από σειρά μυστικών και φανερών δημοσκοπήσεων είναι εξόχως αρνητικά για την πάλαι ποτέ πανίσχυρη δημοφιλία του έναντι αυτής των υπόλπων πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικής σημασίας για την άμεση ενεργοποίηση των επικνωνιακών ανακλαστικών του Μαξίμου προκειμένου να δρομολογηθεί σχέδιο βελτίωσης του ηγετικού προφίλ του Αλ. Τσίπρα ήταν η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, στην Αθήνα. Η κατώτερη των προσδοκιών παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στο πλάι του Αμερικανού προέδρου ήρθε να συμπληρώσει τα αρνητικά αποτελέσματα που ήδη υπήρχαν για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την επομένη κιόλας στον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου, καθώς και σε άλλες κλειστές συσκέψεις που έγιναν υπό τον Αλ. Τσίπρα με τους πιο έμπιστους συνεργάτες του, αποφασίστηκε η «έξοδος» του πρωθυπουργού προς την κνωνία. Στόχος η ανάκτηση της απήχησής του στο εκλογικό σώμα και η μείωση της διαφοράς που έχει αρχίσει να διευρύνεται σε επίπεδο δημοτικότητας υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ετσι, λπόν, το «επικνωνιακό σαφάρι» που έχει ξεκινήσει ο Αλ. Τσίπρας εδώ και περίπου είκοσι ημέρες μπορεί να παραπέμπει σε προεκλογικού τύπου εμφανίσεις, αλλά ως πολιτική επιλογή εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης του πρωθυπουργικού του προφίλ, κατόπιν εισηγήσεων που δέχτηκε ο ίδιος όχι μόνο από τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και από συγκεκριμένους συμβούλους επικνωνίας και ανθρώπους της διαφημιστικής αγοράς, με τους οποίους κατά καιρούς συνεργάζεται το Μαξίμου σε φιλικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά καιρούς στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα αντλούν ιδέες από την αρθρογραφία γνωστών επικνωνιολόγων, όπως του Π. Ριζόπουλου, του Η. Νικολακόπουλου, καθώς και αρκετών δημοσιογράφων, με τους οποίους ο Αλ. Τσίπρας διατηρεί φιλική σχέση και αφουγκράζεται τις απόψεις τους. Μεταξύ αυτών του Θ. Καρτερού και του Κ. Αρβανίτη. Τις επαφές με τους συμβούλους επικνωνίας και τους εκπροσώπους των εταιρειών δημοσκοπήσεων τις ανέλαβαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ο τελευταίος, ως πρώην ιδιοκτήτης εταιρείας δημοσκοπήσεων, ενημερώνει σε ημερήσια βάση τον πρωθυπουργό και τα υπόλπα στελέχη που μετέχουν στον «πρωινό καφέ» για τις τάσεις της κνής γνώμης.

Από τις μυστικές μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του το επικνωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού και  οποίες ενπολλοίς δεν διαφέρουν θεαματικά από τις αντίστχες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει το κνωνικό του πρόσημο απέναντι σε συγκεκριμένες κνωνικές κατηγορίες. Επίσης, ότι ως κομματικός οργανισμός δεν αποτελεί αξιόπιστη συλλογικότητα για να κινητροδοτήσει δυνάμεις, καθώς το μεγάλο κεφάλαιο δεν είναι το στελεχιακό του δυναμικό, αλλά ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος θα πρέπει να σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησής του σε όλα τα επίπεδα.

Σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις στο Μαξίμου, που πραγματοπήθηκε πριν από τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και τη μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, από την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων παρατηρήθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει θεαματικά έδαφος σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, που στο παρελθόν ήταν η κινητήριος δύναμή του. Μεταξύ άλλων, στη νεολαία, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες κ.ά. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο διάγγελμά του,  πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συνεργασία του Μαξίμου με στελέχη από την εταιρεία του γνωστού επικνωνιολόγου Γ. Λούλη, ο οποίος από τις προηγούμενες εκλογές είχε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο της επικνωνιακής αντεπίθεσης της Κουμουνδούρου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η στρατηγική του Μαξίμου επικεντρώνεται στην όξυνση της πόλωσης του Αλ. Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

 

*εφημερίδα Παραπολιτικά