Φαίνεται τελικά πως οι προβληµατισµοί που εξέφρασαν ουκ ολίγα στελέχη της Ν.∆. σχετικά µε τον κίνδυνο να… καεί ο κοµµατικός µηχανισµός στην προθέρµανση για τις εθνικές εκλογές πιάνουν -έστω και µερικώς- τόπο. Τις απόψεις αυτές εξέφραζαν σε όλα τα επίπεδα το προηγούµενο διάστηµα και κυρίως στη διάρκεια των άτυπων συνεδριάσεων των κορυφαίων στελεχών του κόµµατος πρόσωπα όπως οι Μάκης Βορίδης, Νικήτας Κακλαµάνης κ.ά., οι οποίοι, παρά τη σκληρή ρητορική που χρησιµοποιούν έναντι της κυβέρνησης, χτυπούσαν καµπανάκι για πιο… µελετηµένες και προσεκτικές κινήσεις από την Πειραιώς.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και άπαντες συνοµολογούν την ανάγκη να µην αποσυρθεί το αίτηµα για πρόωρες εκλογές (τακτική που εκ των δηµοσκοπήσεων πέτυχε τους στόχους της), πολλώ δε µάλλον από τη στιγµή που διατυπώθηκε τόσο έντονα το προηγούµενο διάστηµα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κρίθηκε απαραίτητο σε αυτή τη φάση να γίνει στροφή σε µια διαφορετικού τύπου επιχειρηµατολογία. Ετσι, στο επίκεντρο του δηµόσιου λόγου του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα τεθεί στο εξής η φράση «Πολιτική αλλαγή», η οποία συνιστά µια πιο ευρεία έννοια σχετικά µε τις γενναίες τοµές που προωθεί η Ν.∆. για έξοδο της χώρας από το τούνελ της ύφεσης. Επίσης, αν και µε αυτόν τον τρόπο υπονοείται ξεκάθαρα η ανάγκη για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, επιχειρείται µια πιο ρεαλιστική προσέγγιση αναφορικά µε τον χρόνο των εκλογών, βασισµένη στα δεδοµένα που έχουν δηµιουργηθεί µετά τις ανακοινώσεις των Βρυξελλών για το χρέος.

Επίσης, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα έχει ως στρατηγικό στόχο το αµέσως επόµενο διάστηµα τη µέγιστη διάχυση στην κοινωνία άλλων τριών κεντρικών µηνυµάτων: «Συµφωνία αλήθειας µε τους πολίτες», «Νέος πατριωτισµός» και «Ενότητα των Ελλήνων», καθώς όπως αναφέρουν στην Πειραιώς η Ν.∆. απευθύνεται πλέον σε πλειοψηφικό κοινό. Για την ιστορία δε και µόνο, η εισήγηση των νέων συνθηµάτων ως φράσεων-κλειδιά για το µήνυµα που επιθυµεί να εκπέµψει πλέον το «γαλάζιο» στρατόπεδο ανήκει και πάλι στον στενό συνεργάτη του προέδρου της Ν.∆., Τάκη Θεοδωρικάκο. Παράλληλα, θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο οι διαρροές περί πυρετώδους εκλογικής προετοιµασίας του «γαλάζιου» µηχανισµού (ανεξαρτήτως των σχετικών πρωτοβουλιών που θα αναπτύσσονται στην Πειραιώς), αφού, εκτός των άλλων, η επικοινωνιακή προώθηση της διαδικασίας ανανέωσης των ψηφοδελτίων του κόµµατος µέσω αντίστοιχων ενεργειών που λαµ- βάνουν χώρα στο εσωτερικό της Ν.∆. φάνηκε να επηρεάζει τόσο τη συνοχή της Κ.Ο. όσο και κατά τόπους κοµµατικές οργανώσεις.