Της Ελένης Καλογεροπούλου

 Ιδιαίτερα ικανοποιημένη, αλλά χωρίς καμία διάθεση πανηγυρισμού εμφανίζεται από την απόφαση του χθεσινού Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τονίζοντας ταυτόχρονα ότι διαψεύστηκαν οι ακραίοι ευρωπαϊκοί κύκλοι οι οποίοι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα προεξοφλούσαν την αποτυχία των συνομιλιών στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

 Συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις λένε ότι κατ’ αρχήν η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στις ακραίες απόψεις του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ για επιπλέον μέτρα μετά το 2018, δηλαδή για να υπάρξει ένα τέταρτο μνημόνιο μετά την λήξη του τρίτου το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Δεύτερον, καταγράφουν ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα εργασιακά, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε τα τελευταία 24ωρα από τους εκπροσώπους του Ταμείου. Τρίτον, διευκρινίζουν ότι στο χθεσινό Eurogroup έγινε καθαρό ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια μετά το 2018.

Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος φαίνεται ότι έπαιξε το ρόλο του καθώς ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίστηκε να κάνει κριτική για την πολιτική που ακολουθεί στην Ευρώπη η Γερμανία. Κατά την διάρκεια μάλιστα της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών, Στάινμάγερ δεν δίστασε να αναφερθεί τις αρνητικές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε για την προοπτική της ρύθμισης του ελληνικού χρέους αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στις ευθύνες της γερμανικής πολιτικής. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή. Η Γερμανία ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα, αλλά και για την δυνατότητα να βρεθεί μια προοπτική διεξόδου», είπε ο πρωθυπουργός παρουσία του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε κατ’ ιδίαν με τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών, του επεσήμανε ότι η πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως δεν γίνεται να ζητούν από την Ελλάδα να επιβάλει όλο και σκληρότερα μέτρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα υπάρξουν.

 Ο Νίκος Παπάς πάντως σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις στο twitter έκανε λόγο «για θετική εξέλιξη του Eurogroup. Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Συνεχίζουμε για εργασιακά και πλεονάσματα, μετά το 2018».