Το βιβλίο «Ενας πρόεδρος δεν έπρεπε να τα λέει αυτά» των Γάλλων δημοσιογράφων Φαμπρίς Λομ και Ζεράρ Νταβέ, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, περιλαμβάνει «εκμυστηρεύσεις» του Γάλλου προέδρου για σχεδόν το σύνολο της προεδρικής του θητείας.

Μεταξύ άλλων, ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να έχει γνωστοποιήσει στους δύο συγγραφείς ορισμένα επεισόδια που αφορούν τις κρίσιμες συζητήσεις της Ελλάδας και της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές και τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο της επτάμηνης διαπραγμάτευσης.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο διαψεύστηκαν κατά ένα μέρος από πηγές της γαλλικής Προεδρίας, στο σκέλος που αφορά τη συνομιλία Πούτιν - Ολάντ και το αίτημα της Ελλάδας για τύπωμα δραχμών στη Ρωσία. Η κυκλοφορία του βιβλίου και οι δημοσιευθείσες πληροφορίες στο σύνολό τους πάντως δεν αποτελούν έκπληξη.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών λίγες μέρες πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε επαφές με σημαντικούς Ρώσους παράγοντες, μαζί με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη.  Μεταξύ άλλων οι κ. Τσίπρας και Λαφαζάνης συναντήθηκαν με στελέχη της τράπεζας BRICS. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν κοινά σχέδια για επενδύσεις, ενώ εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της τράπεζας να επεκτείνουν τις δραστηριότητες στη χώρα μας. Μετά το τέλος της συνάντησης οι Έλληνες πολιτικοί και οι συμμετέχοντες σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν "πηγαδάκια" για λίγα λεπτά.  Σε ένα από αυτά πήρε μέρος ο κ. Λαφαζάνης και ο Ντιμιτρίεφ ενώ προστίθεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός.  Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τις διαπραγματεύσεις μέχρι που σε κάποια φάση, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος ρώτησε τον τραπεζίτη. "Αλήθεια μπορείτε να τυπώσετε χρήμα άλλης χώρας;"  Η παρέα "πάγωσε", με τον τραπεζίτη να απαντάει καταφατικά, γεμάτος αμηχανία. "Και πως τα στέλνετε;" συνέχισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. "Και με γαιδουράκια στέλνουμε ήταν η απάντηση της Ρωσικής πλευράς, με την κουβέντα να σταματάει εκεί.