Τριάντα έξι σοσιαλιστές, πράσινοι και αριστεροί ευρωβουλευτές, οι 13 από τους οποίους είναι Γάλλοι, τάχθηκαν υπέρ μιας ταχείας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.«Η Ελλάδα πρέπει κατεπειγόντως να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, στον οποίο έχει κολλήσει εδώ και έξι χρόνια, υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Έβα Ζολί, είναι ευρωβουλευτές δέκα χωρών της ΕΕ, κυρίως από τις νότιες χώρες της Ένωσης, ενισχυμένοι από δύο Γερμανούς. «Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την έναρξη συγκεκριμένων και καθοριστικών συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία», προειδοποιούν.

Επικαλούμενοι μια «συναίνεση μεταξύ των αναγνωρισμένων οικονομολόγων σχετικά με τον μη βιώσιμο χαρακτήρα του ελληνικού χρέους», υπενθυμίζουν πως το θέμα αυτό βρίσκεται στο κέντρο μιας διένεξης μεταξύ των δύο πιστωτών της Ελλάδας, του ΔΝΤ που καλεί για μια ταχεία και σημαντική ελάφρυνση και της ευρωζώνης που καθυστερεί υπό την πίεση της Γερμανίας.

«Η αβεβαιότητα, που είναι αποτέλεσμα αυτών των διαφορών, εμποδίζει την ελληνική ανάκαμψη», εκτιμούν οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές και καλούν να εκπονηθεί μέχρι το τέλος του 2016, «ένας σαφής οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», που φθάνει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.

Ποιοι υπογράφουν την επιστολή

Την επιστολή προς τον κ. Μοσκοβισί υπογράφουν επιπλέον των 9 Ευρωβουλευτών, άλλοι 27 Ευρωβουλευτές από 3 πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Jean-Paul Denanot, FR (S&D), Virginie Rozières, FR (S&D) Edouard Martin, FR (S&D), Bart Staes, BE (Greens/EFA), Tania Penas Gonzalez, SP (GUE/NGL), Josep Maria Terricabras, SP (Greens/EFA), Eric Andrieu, FR (S&D), Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy, FR (S&D), Marisa Matias, PT (GUE/NGL), Patrick Le Hyaric, FR (GUE/NGL), Στέλιος Κούλογλου, GR (GUE/NGL), Eleonora Forenza, IT (GUE/NGL), Monika Vana, AT (Greens), Louis-Joseph Manscour, FR (S&D), Isabelle Thomas, FR (S&D), Barbara Spinelli, IT (GUE/NGL), Κώστας Χρυσόγονος, GRE, (GUE/NGL), Younous Omarjee, ES, (GUE/NGL), Elly Schlein, IT, (S&D), Joachin Schuster GER, (S&D), Michele Rivasi, FR, (Greens), Κωνσταντίνκα Κούνεβα, GRE, (GUE/NGL), Ana Gomes, POR, (S&D), Martina Anderson, IRL, (GUE/NGL), Matt Carthy, IRL, (GUE/NGL), Liadh Ni Riada, IRL, (GUE/NGL), Lynn Boylan, IRL, (GUE/NGL)

Μοσκοβισί: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο του έντιμου μεσολαβητή, φορέα ελπίδας για την Ελλάδα

 «Χτύπησαν την πόρτα μου, τόσο το καλύτερο...Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα υπεκφύγει, οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας του έντιμου μεσολαβητή, φορέα ελπίδας για την Ελλάδα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) απαντώντας στην ανοικτή επιστολή που του απηύθυναν 36 ευρωβουλευτές που τάσσονται υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Διατηρώ την πεποίθηση ότι μία συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης και για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους, είναι εφικτή», επανέλαβε τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν είναι πιστωτής» της Ελλάδας, αντίθετα με τα ευρωπαϊκά κράτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παπαδημούλης: Η επιστολή των "36" βρίσκει ευρύτατη απήχηση όχι μόνο εντός του ΕΚ, αλλά και σε ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό φάσμα

Αναφερόμενος στην ανοιχτή επιστολή των 36 ευρωβουλευτών προς τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup χωρίς αναβολές, όπως επιδιώκει ο κ. Σόιμπλε, αποτελεί κλειδί όχι μόνο για στροφή της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και για την συνολική αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους ως ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Μοσκοβισί, με πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας, βρίσκει ευρύτατη απήχηση όχι μόνο εντός του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και σε ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό φάσμα. Θα ακολουθήσουν και άλλες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες».