Με λιγότερους συνέδρους ξεκινάει σήμερα το 2Ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σύνεδροι θα είναι 2.400 αντί του στόχου των 3.000 και από την Κουμουνδούρου δεν λείπει ο προβληματισμός της μεγάλης αποχής, παρότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει το απόγευμα σε πανηγυρικό κλίμα, καθώς για πρώτη φορά η κορυφαία κομματική διαδικασία συμπίπτει με την παρουσία και στην κυβέρνηση.

Αν και υπήρξε μέχρι και καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών, ώστε να αναπληρωθούν οι χαμένες δυνάμεις από την περσινή διάσπαση, με την αποχώρηση των «λαφαζανικών» και άλλων στελεχών, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν ούτε να προσελκύσουν τους παλαιούς οργανωμένους: σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία στη δημοσιότητα και είναι αμφίβολο εάν και τι θα ανακοινωθεί τελικά, η αποχή έφτασε περίπου στο 45% επί των εγγεγραμμένων μελών!

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ότι οι σύνεδροι θα έφταναν περί τα 3000, υπό την προϋπόθεση ότι θα πήγαινε να ψηφίσει ένα ποσοστό άνω των 2/3 των εγγεγραμμένων μελών. Όποια οργάνωση έπιανε το συγκεκριμένο όριο είχε δικαίωμα να στείλει στο συνέδριο το σύνολο του αριθμού των αντιπροσώπων που δικαιούται με βάση ολόκληρο τον κατάλογο των μελών της. Το ότι από το αρχικό προσδοκώμενο σώμα των 3000 αντιπροσώπων θα βρεθεί το βράδυ στο γήπεδο του τάε κβο ντο ένας αριθμός μικρότερος κατά 20% σημαίνει ότι το ποσοστό των ψηφισάντων ξεπέρασε κατά λίγο το όριο του 50%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πρόβλημα είναι αφενός πολιτικό/κοινωνικό και αφετέρου αμιγώς οργανωτικό. Ως προς το πρώτο σκέλος είναι σαφής η αιτία: υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση και στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική. Δείγμα αυτής της δυσαρέσκειας άλλωστε είναι και το γεγονός ότι υπουργοί, βουλευτές, στελέχη της κυβέρνησης, έως και πρωθυπουργικοί σύμβουλοι εξελέγησαν μετά βίας αντιπρόσωποι στο συνέδριο από τις οργανώσεις τους.

Ως προς το οργανωτικό σκέλος, η αποτυχία (ή και απροθυμία) της Κουμουνδούρου να ανοίξει τις πόρτες του κόμματος και να το κάνει ελκυστικό στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και μεγάλο μερίδιο της ευθύνης έχουν και στελέχη, επιφορτισμένα με το καθήκον αυτό, όπως ο γραμματέας του οργανωτικού Πέτρος Καραγιώργος.